Mayın patlamasında hayatını kaybeden Özevin ve Özdemir kardeşler mezarları başında anıldı

Mayın patlamasında hayatını kaybeden Özevin ve Özdemir kardeşler mezarları başında anıldı
Yayınlama: 01.08.2022

BATMAN – Batman’da mayın patlaması sonucu yaşamlarını yitiren Salih, Sıddık ve Sadi Özdemir kardeşler ile Avukat Sedat Özevin, ölümlerinin 12’inci yılında mezarları başında anıldı.

Batman’da 31 Temmuz 2010 tarihinde içerisinde bulundukları aracın yola döşenen mayına basması sonucu yaşanan patlamada hayatını kaybeden Batman Barosu eski Başkanı Av. Sedat Özevin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube eski başkanı Sadi Özdemir, eski DEP İl Başkanı Salih Özdemir ile kardeşleri Sıdık Özdemir, yaşamlarını yitirişlerinin 9’uncu yılında mezarları başında anıldı.

İHD öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya Özdemir ve Özevin’in ailesinin yanı sıra HDP Batman İl Eş Başkanları Hüseyin Sarık, Hürriyet Kaytar ve Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses ile Barış Anneleri’nin de olduğu çok sayıda kişi katıldı.

İlk anma Av. Sedat Özevin’in Asri Mezarlığı’ndaki kabri başında yapıldı. Üzerinde hayatını kaybeden her 4 ismin fotoğraflarının yer aldığı “Sizleri unutmadık unutmayacağız” yazılı pankart açılan anmada, dualar edilip ve saygı duruşunda bulunuldu.

Burada konuşan Eski Batman belediyesi eş başkanı Sabri Özdemir, “Süren savaşın ağır bedelleri oldu. Barış için verilen bu mücadelede yitirmek bunların ağır bedelleridir. Ama özellikle bu mücadeleyi yürütürken onların mirasına barış için sahip çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.

Buradan Özdemir kardeşlerinin mezarının bulunduğu Demirbilek (Meymuniye) Köyü’ne gidildi. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anmada ilk olarak İHD Batman Şube eş başkanı Rümeysa Deniz Kaya, şunları söyledi “31 Temmuz 2010 gecesi TPAO’ya ait Hasankeyf karayolundaki Meymûniyê boğazında bulunan Güney Raman Petrol Sahasındaki yangını söndürmeye giderken içinde bulundukları aracın yola döşenen mayının patlaması sonucu eski şube başkanımız ve Batman Barosu eski başkanı Av. Sedat ÖEVİN, İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi başkanı Sadi ÖZDEMİR, Demokrasi Partisi (DEP) eski İl Başkanı Salih ÖZDEMİR ve Sıddık (Sofi) Özdemir 31 Temmuz 2010 gecesi yola döşenen mayının patlaması sonucunda aramızdan alındı.

1 Ağustos 2010 tarihinin sabahında üzerinde yaşadığımız coğrafyada zihinlerimizde büyük tahribatlar ve travmalar yaratan bir tablo ile karşı ile karşı karşıya kaldık. Mayın patlaması sonucu yaşamını yitiren 4 insan hakları savunucusu yoldaşımızı saygıyla anıyoruz.         
 

 Aramızdan alınmalarının üzerinden tam 12 yıl geçti. Bu vahim olayda yitirdiğimiz dört güzel insan yıllarca insan haklarını savunan ve bu uğurda canlarını siper eden dostlarımızdı. İnsan Hakları Derneği Ailesi olarak sadece mücadeleci yoldaşlarımızı değil, birlikte anılar biriktirdiğimiz yoldaşlarımızı kaybettiğimizin acısını ve üzüntüsünü halen ilk günkü gibi yaşıyoruz. Çalışmalarının odağına hep insan sevgisini ve saygısını koyan yoldaşlarımız için onlara temas eden bütün herkes kalplerinde aynı acıyı yaşamıştır.
 

Dostlarımız İnsan Hakları Derneği, Batman Barosu ve Demokrasi Partisi’nde onurlu bir yaşam mücadelesi vermişlerdi. Kürdistan coğrafyasının geçtiği en zor dönemlerde sorumluluk ve inisiyatif almaktan hiçbir zaman geri adım atmayan yoldaşlarımızın anıları bizlere ışık olarak yol gösterecektir. Yaşam hakkının kutsallığına inanan yoldaşlarımız gibi bizler de yaşam hakkını onurlu bir şekilde savunmaya devam edeceğiz. 
 

Maalesef yaşadığımız coğrafyada on yıllardır çatışmalı bir süreç yaşıyoruz. Bu çatışmalı süreçten kaynaklı olarak şu anda anmalarını gerçekleştirdiğimiz yoldaşlarımız gibi on binlerce insanımızı kaybetmenin acısını ve üzüntüsünü yaşıyoruz.

Bütün bu yaşananlara rağmen ölüm ve öldürülmelerin yaşanmaması için yıllardır sürdürülen bu savaşın bir an önce son bulması, barış ve müzakere sürecine tekrar geri dönülmesi ve insani değerler taşıyan herkesi bu savaşın karşısında durmaya davet ediyor, yoldaşlarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.