Mazlum Abdi BBC’ye önemli açıklamalarda bulundu

Mazlum Abdi BBC’ye önemli açıklamalarda bulundu
Yayınlama: 25.11.2022

SDG Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye’nin Suriye’de olası kara harekatının IŞİD’le mücadele çabalarına ciddi zarar vereceğini söyledi. BBC’ye konuşan Abdi “Güçlerimiz kendi ailelerini korumakla meşgul olacaktır. Kampları koruma görevini yapamayabiliriz” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En uygun vakitta kara harekatı yapacağız” açıklaması üzerine gözler Rojava’ya çevrildi. BBC’nin konuştuğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği hava harekatına karadan devam etmesi halinde tutuklu IŞİD üyelerinin bulunduğu kampları koruma görevini terk etmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

BBC’ye konuşan Abdi, Türkiye’nin olası kara harekatının IŞİD’in bölgede yeniden güç kazanmasına yol açacağını anlattı.

Türkiye, Taksim’deki bombalı saldırıda altı kişinin ölümü, 80’den fazla kişinin yaralanmasından PKK ve YPG’yi sorumlu tutmuş ve Suriye’nin Rojava bölgesi ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yüzlerce hedefi vurduğunu açıklamıştı.

SDG ise saldırıyla bir ilgileri olmadığını açıklamış ve bombayı bıraktığı açıklanan Albashir’in ailesinin IŞİD’li olduğunu duyurmuştu.

‘IŞİD’E KARŞI OPERASYONLARIMIZIN DURMASINA YOL AÇAR’

Abdi, “Bu (harekat) Suriye’de ikinci bir iç savaşa ve IŞİD’e karşı terörle mücadele operasyonlarımızın durmasına yol açabilir. Uluslararası koalisyonun bir parçası olarak IŞİD’le mücadele ettik ve onları yendik. Ancak Türkiye’nin yaptıkları buna zarar verecektir” dedi.

Abdi “Bunun sonuçları sadece bizim için değil dünyanın geri kalanı içinde kötü olacaktır” ifadelerini kullandı.

EL HOL KAMPINDA 50 BİN IŞİD’Lİ VE AİLELERİ KALIYOR

ABD, IŞİD’le mücadelede büyük oranda SDG güçlerini savaş alanında kullanmış ve SDG güçleri IŞİD’lilerin ve ailelerinin kaldığı cezaevleri ve gözaltı kamplarının kontrolünü elinde tutmaya devam etmişti.

Bu kamplardan en büyüğü olan El Hol kampında üçte ikisi çocuk olmak üzere yaklaşık 50 bin IŞİD üyesi ve aileleri kalıyor.

SDG, Türkiye’nin “Pençe Kılıç Hava Harekatı’nda” El Hol kampının da vurulduğunu öne sürmüş, saldırıda kamptaki yedi güvenlik görevlisinin öldüğünü iddia etmişti.

Yine saldırı sonucu kamptan altı yabancı tutuklunun kaçtığını ancak daha sonra yakalandıklarını duyurmuştu.

‘KAMPLARI KORUMA GÖREVİNİ YERİNE GETİREMEYEBİLİRİZ’

SDG Komutanı Abdi, BBC’ye verdiği demeçte Türkiye’nin daha fazla saldırı yapmasının bu kampları kontrol etmesine ciddi zarar vereceğinin altını çizdi.

Abdi sözlerini “Güçlerimiz kendi ailelerini ve yakınlarını korumakla meşgul olacaktır. Kampları koruma görevini yerine getiremeyebiliriz. Türk yetkililer sivil tesisleri, güç istasyonlarını, petrol üretim tesislerini hedef aldı. Saldırılar kitlesel göçe ve ülke içinde insanların yer değiştirmesine neden olacaktır” diye sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarşamba günü “Uçaklarla, toplarla, SİHA’larla yaptığımız operasyonlar sadece başlangıçtır. Suriye’de kontrolleri altındaki bölgelerden ülkemize herhangi bir tehdit gelmeyeceği güvencesi veren güçlerin sözlerini tutamadıkları anlaşılmıştır. Bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepesine bineceğiz” demişti.