Meclis’te Helin Bölek tartışması

Meclis’te Helin Bölek tartışması
Yayınlama: 07.04.2020

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, ölüm orucunda yaşamını yitiren Helin Bölek ile ilgili ‘Ölmeye karar veren bizatihi kendisidir, başkalarına kimse suç atmasın’ dedi.


Ölüm orucunda yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi Helin Bölek’le ilgili CHP ile AKP arasında Twitter’da başlayan tartışma, TBMM Genel Kurulu’na da yansıdı. 

Özel, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Helin Bölek’in ölüm orucundayken yaşamını yitirmesinin üzüntüsü içindeyiz. Gün, ölüm orucunu sürdüren Mustafa Koçak ve İbrahim Gökçek’i yaşatmak için harekete geçme günüdür. Talepler yerine getirilmeli, toprağa yeni bir canın düşmesi engellenmelidir” demişti. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan “Hastaneye kaldırıldığı halde DHKP-C’nin talimatıyla tedavisini engelleyerek hastaneden çıkartıp ölüme yatıran sizin milletvekilleriniz” açıklaması gelmişti.

‘SOYLU HADDİNİ BİLECEK’

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Özgür Özel, Bölek’i ziyaret eden CHP milletvekili Ali Şeker’in ölüm orucu eylemini bırakması için telkinde bulunduğunu belirterek, “Süleyman Soylu haddini bilecek” dedi. 

Bunun zerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Her ölüm hüzünlüdür, ölümde davanız varsa düşer, yargılanıyorsanız biter, dünyaya dair mesele artık kapanır. O yüzden kapatırız, ne kadar canımız yanarsa yansın. Grup Yorum konserlerine bakma ihtiyacı duydum. Konser sözü vermiş olsaydık nasıl olacaktı merak ettiğim için baktım. Konser gibi olmuyor, o konsere çıkanlar Selim Kiraz’ı katledenleri yaşıyorlarmış gibi, adlarını alkışlatmak, onlar ölmedi aramızda, ağıtlar yakmak… O konserde terör propagandası yapılıyor. Doğrusu ölüm orucu denen itiraz yöntemi artık kalmadı. Bunlar daha evvel IRA merkezli terörün yöntemlerinden bir tanesi idi” dedi.  

CHP’li bir vekilin Filistinli tutsakların da açlık grevine girdiğini hatırlatması üzerine Zengin, “Filistin’i ben gayet iyi biliyorum” yanıtını verdi.

Zengin, “Biz hiç kimsenin ölüm orucuna yatmasını zinhar istemeyiz, her birimiz bundan vazgeçmesi için ikna etmeye çalışırız. Sayın bakanımızın söylediği Grup Yorum’un kendi gerçeğini ortaya koymuştur. Hakimi, savcıyı katletmiş insanları öven bir gruptur” ifadelerini kullandı. 

Zengin’in konuşması sırasında CHP sıralarından tepkiler geldi.

Yeniden söz alan Özgür Özel, ölüm orucunun ilk kez Gandi tarafından kullandığını, IRA’nın yaygınlaştırdığını, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün de İsrail zindanlarında kullandığını hatırlattı. Özel, “Ölüm orucunu doğru bir eylem biçimi olarak hiçbir zaman görmedik. Hep rolümüz bunun sonlandırılması konusunda oldu. Ben sayın Zengin’in vicdanına teslim edeceğiz, CHP milletvekili gitti ve onu alıp evinde ölüme götürdü, diyor. Oysa biz ölüm orucunu bırakması için ricada bulunduk. Oradaki meselesi Soylu’nun CHP’ye duyduğu kin ve husumet. Böyle hassas konuyu istismar ederek itibar suikastı yaparak, iftira atmak özre muhtaç bir durumdur” dedi. 

Özel, suç işleyecekler diye konser iptalini savunmanın çağdaş demokraside olamayacağına da sözlerine ekledi. 

AKP’Lİ ZENGİN: ÖLMEYE KARAR VEREN KENDİSİDİR

Özlem Zengin ise “Ben yapılanları söylüyorum. Ölmeye karar veren bizatihi kendisidir, herkes kendi eyleminden mesuldür, başkalarına kimse suç atmasın” yanıtını verdi.

GENEL KURUL’DA KORONA ÖNLEMLERİ

TBMM Genel Kurulu’nda bugün İnfaz Kanun teklifi görüşülecek. 

Milletvekillerinin tamamı, TBMM Başkanvekili Levent Gök, Meclis personeli ve basın mensupları, Genel Kurul salonuna maskelerle geldi. Masalara kolonya konuldu. Ayrıca her milletvekilinin konuşmasının ardından kürsü temizleniyor. 

Oturumun açılışında konuşan Gök, koronavirüs salgını nedeniyle özellikle kapalı yerlerde maske takılmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, “Bizler de Türkiye Büyük Millet Meclisinde kapalı alanda çalışan ve görev yapmaya çalışan milletvekilleri olarak bu tehditle burun buruna olan kişileriz. Milletvekillerimizin sağlığı önemli. Milletvekillerimizin yaptıkları görev nedeniyle çalışmalarını aksatmamaları, sağlıklarını korumaları ve özellikle sosyal mesafeyi koruyarak da maske takılmasının zorunlu olduğu bir sürecin içerisindeyiz. Bu nedenle Meclis Başkanlığımız olarak bundan sonraki çalışmalarımızı maske takarak sürdüreceğiz ve özellikle yine sosyal mesafeyi korumaya özen göstereceğiz. Bütün masalarımızda maskeler mevcuttur, kapı girişlerinde maskeler mevcuttur, dezenfekte ilaçları masalarımızda vardır” dedi. 

Gündem dışı konuşmalarla başlayan Genel Kurul’da grupların önergeleri görüşülüyor. Daha sonra İnfaz Kanun teklifinin görüşmelerine geçilecek. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.