Mehmet Sincar Davası’na katılım çağrısı: Bu davadan vazgeçmeyeceğiz

Mehmet Sincar Davası’na katılım çağrısı: Bu davadan vazgeçmeyeceğiz
Yayınlama: 25.06.2022

DİYARBAKIR – 29 yıl önce katledilen DEP milletvekili Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sancar, “Bu davadan vazgeçmeyeceğiz” diyerek, Pazartesi günü Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava duruşmasına katılım çağrısı yaptı. 

Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993 yılında Batman’da uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçen Sincar cinayeti, halen aydınlatılmadı. Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar, 27 Haziran’da Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek 8’inci duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Davanın 29 yıldır sürdüğünü ve geçen süre zarfında adalet mücadelesinden vazgeçmediklerini belirten Cihan Sincar, adaletin sağlanacağı güne kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Sincar, “Bu davayı önemli kılan noktalardan biri Mehmet’in yaşadığı adaletsizliği halkımız yaşamasın. Sadece Mehmet değil, onun gibi binlerce Kürt sokaklarda öldürüldü. Bizler; hepsi için adalet istiyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de Kürtler hiç adaleti görmedi. Üzerinde yaşadığınız topraklarda zulme uğrarsanız size kalan, direnmektir. Adalet için direniyoruz” ifadelerini kullandı. 

ADALET MÜCADELESİ

Mehmet Sincar’ın milletvekili olmasına rağmen devletin cinayetin aydınlatılması için bir şey yapmadığını ifade eden Sincar, “Bu devlet katledilen kendi parlamenteri için bir şey dahi yapmadı. Bizler Adalet Bakanı’ndan randevu istedik ama hiç oralı olmadılar. Bizler yapılan adaletsizliğe karşı değerlerimize sahip çıkıyoruz. Hukukun yerini bulması için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Mehmet’in katledildiği günün verdiği acı halen devam ediyor. Bugün bizler adalet mücadelesini sürdürüyoruz, yarın ise çocuklarımız sürdürecek. Bu davadan vazgeçmeyeceğiz. Adalet yerini bulduğunda, bizler onların mezarlarına gidip hak ve mücadeleniz yerini buldu diyebileceğiz” şeklinde konuştu.

KÜRT HALKININ DAVASI 

Davanın zaman aşıma uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Sincar, “Bu davanın zaman aşımına karşı şunu söylüyoruz: Bu dava Musa Anter, Vedat Aydın, Tahir Elçi davaları gibi bütün Kürt halkının davasıdır. Halkımıza sesleniyorum; bu davalarda adaletin yerini bulması için bizlere ses olun. Pazartesi görülecek davanın duruşmasına herkese katılım çağrısı yapıyoruz” dedi. 

NE OLMUŞTU?

DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993 tarihinde partisinin Batman’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Kutlu Savaş tarafından “Susurluk Kazası” ile ilgili hazırlanan raporda, Sincar cinayetinin “Yeşil” olarak bilinen Mahmut Yıldırım ile itirafçılar Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu tarafından işlendiği kaydedildi. Raporda, yer verilen bilgilere rağmen başlatılan soruşturma ve kovuşturmada cinayetten Hizbullahçı Cihan Yıldız ve Ejder Arpa sorumlu tutuldu.

DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin tetikçisi olduğu belirtilen ve kırmızı bültenle aranan “Hüseyin” kod adlı Cihan Yıldız, 2008 yılında Avusturya Viyana’da İnterpol tarafından yakalanarak Türkiye’ye iade edildi. 11 cinayetin faili olarak yargılanan Yıldız, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamanın ardından Sincar cinayeti de dâhil 6 cinayet ve 2 silahlı yaralama eylemlerinden sorumlu tutuldu. 30 Mayıs 2013 tarihindeki karar duruşmasında Yıldız’a “Türkiye Cumhuriyeti anayasanın tamamını ya da bir kısmını tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Sanık Ejder Arpa ise, bugüne kadar bulunamadı.  

DAVADA TUTUKLU KİMSE KALMADI

Yıldız’ın avukatının yeniden yargılama talebi Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından Mart 2019’da “Askeri mahkemelerde yapılan yargılamalarda hak ihlali yaşandığı ve ihlalin yeniden yargılama ile giderilebileceği” yönündeki değerlendirmesi ile dava 2 Ekim 2019’da yeniden görülmeye başlandı. Tutuklu kimsenin kalmadığı davanın 8’inci duruşması, 27 Haziran’da Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.