Mehsa Emini’nin babası: Kızımın cansız bedenini ve otopsi raporunu benden gizlediler

Mehsa Emini’nin babası: Kızımın cansız bedenini ve otopsi raporunu benden gizlediler
Yayınlama: 22.09.2022

‘Kızımı görmek istedim ama beni içeri almadılar’ diyen baba, otopsi raporunu görmek istediğinde de doktorun ‘Ne istersem onu yazarım, seni ilgilendirmiyor’ yanıtını verdiğini belirtti.

Gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle İran’da protesto dalgasına yol açan 22 yaşındaki Mehsa Emini’nin babası, adli tıp yetkililerinin ve resmi kurumların kızının ölümü hakkında yalan söylediğini belirtti.

Emcet Amini, BBC Farsça Servisi’ne yaptığı açıklamada, kızının otopsi raporunu görmesine izin verilmediğini ve kızı Mehsa Emini’nin önceden herhangi bir sağlık sorunu olmadığını; 22 yıllık ömründe ufak gribal durumlar için birkaç defa hastaneye gittiğini belirtti. Tahran Adli Tıp Turumu’nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, öldürülen Emini’nin süregelen sağlık sorunları olduğu ve sık sık bayıldığı iddia etmişti.

Amini, görgü tanıklarının kızının polis gözetiminde dövüldüğünü anlattığını söyledi. Ancak İran makamları bunu reddediyor.

Ülkenin kuzeybatısındaki Saqiz’den gelen Kürt genç kadın, Tahran’daki bir hastanede üç gün komada kaldıktan sonra geçen Cuma hayatını kaybetmişti.

‘ANİ KALP YETMEZLİĞİ’ DEDİLER

İran makamları Emini’nin kötü muameleye uğramadığını, ülkedeki kıyafet uygulamasını denetleyen ahlak polisi tarafından gözetim altına alındıktan sonra “ani kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiğini” savunuyor.

Baba Emini “Oğlum onunlaydı. Bazı görgü tanıkları oğluma, ablasının polis minibüsünde ve karakolda dövüldüğünü söyledi” dedi.

‘KAMERALARIN PİLİNİN BİTTİĞİNİ SÖYLEDİLER’

Baba Emini “Oğlum, kızımı gözaltına almamaları için yalvardı ama o da dayak yedi, giysileri parçalandı. Güvenlik güçlerinin üzerindeki vücut kameralarının görüntülerini göstermelerini istedim ama kameraların pilinin bittiğini söylediler” diye devam etti.

İran makamları, Mehsa emini’nin gözaltına alındığı sırada kurallara uymayan kıyafetler giydiğini ileri sürüyor. Ancak babası, kızının daima uzun bir pardesü giydiğini aktardı.

‘GÖRMEME ENGEL OLDULAR’

“Kızımı görmek istedim ama beni içeri almadılar” diyen baba, otopsi raporunu görmek istediğinde de doktorun kendisine “Ne istersem onu yazarım, seni ilgilendirmiyor” yanıtını verdiğini belirtti.

Emini, aileye otopsiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini, cansız bedenini kefenlenmiş halde, tespit için sadece yüzüyle ayaklarını görebildiğini aktardı.

“Ayaklarında yara izleri vardı” diyen Emcet Emini, “Doktorlardan ayaklarına bakmalarını istedim, bana yaranın nedenine bakacaklarını söylediler ama hiç aramadılar” ifadelerini kullandı.

Emcet Amini “Beni görmezden geldiler, şimdi de yalan söylüyorlar” diye konuştu.

Tahran Adli Tıp Turumu’nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, daha önce yaptığı açıklamada “Başta ve yüzde yara izi yok, göz kenarlarında yara izi ya da kafatasında çatlak yok” demişti.

Yetkililer ayrıca, bir iç yaralanma emaresi de görülmediğini savundu.

‘DOKTOR OLMAK İSTİYORDU’

Ailesine göre Mahsa Amini, gelecek hafta üniversite öğrenimine başlayacaktı ve Tahran gezisi, okul başlamadan önceki son tatiliydi.

Babası “Mikrobiyoloji okumak istiyordu. Doktor olmak istiyordu. Bu hayali asla gerçek olamayacak. Annesi çok hasta, onu hepimiz çok özlüyoruz. Dün 23 yaşına girecekti” diye konuştu.