Metropoll Anketi: HDP oylarını arttırıyor

Metropoll Anketi: HDP oylarını arttırıyor
Yayınlama: 02.09.2022

MetroPoll Araştırma’nın son anketi yayınlandı. 

Metropoll araştırmanın yaptığı ankette HDP’nin oylarında belirgin bir artışın olduğu görüldü.

AKP’nin oy oranı yüzde 28,7, CHP’nin yüzde 20 oldu. Kararsızlar oransal olarak dağıtıldığında ise AKP ile CHP arasındaki fark 10 puana çıktı.

13-17 Ağustos tarihleri arasında, 1717 kişiyle yapılan Metropoll anketinin sonuçları dikkat çekici.

Yüzde 2,32 hata payı olduğu açıklanan ankette AKP birinci parti çıktı. Ankete göre AKP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 28,7, kararsızlar oransal olarak dağıtıldıktan sonra da yüzde 33,3 olarak hesaplandı.

Metropoll anketine göre CHP’nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 20, oransal olarak dağıtıldıktan sonra ise yüzde 23,2.

Ankette İYİ Parti üçüncü olarak çıktı. Kararsızlar dağıtılmadan yüzde 11,9 olarak hesaplanan İYİ Parti oyları, dağıtıldıktan sonra yüzde 13,7 oranında.

Metropoll anketinde İYİ Parti’yi, küçük bir farkla HDP takip ediyor. Kararsızlar dağıtılmadan HDP’nin oy oranı yüzde 11,5, dağıtıldıktan sonra ise yüzde 13,4 olarak hesaplandı.

Metropoll anketinde MHP barajın oldukça altında görünüyor. Kararsılar dağıtılmadan yüzde 6,1 olarak görünen MHP’nin oy oranı, kararsızlar oransal olarak dağıtıldığında yüzde 7,1

Ankette MHP’yi, kararsılar dağıtılmadan yüzde 2,7 oy oraınyla DEVA Partisi izliyor. Kararsıların oransal olarak dağıtılması durumunda DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 3,1 olarak hesaplandı.

Metropoll anketine göre yüzde 1’in üzerinde oy alan iki parti daha var. Kararsızlar dağıtılmadan Zafer Partisi 2,2, Saadet Partisi de yüzde 1,1 oy alıyor. Kararsızların oransal dağılımı sonrasında Zafer Patisi’nin oy oranı yüzde 2,6, Sadet Partisi’nin de yüzde 1,3 olarak hesaplandı.

Ankette parti tercihi belirtmeyenler en büyük üçüncü grubu oluşturdu. Katılımcıların yüzde 6,6 henüz karar vermediğini belirtirken, yüzde 4,8’i protesto oyu kullanacağını söyledi. Cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 2,3 olarak hesaplandı.