Mezarlık tahribatı AYM’ye taşındı

Mezarlık tahribatı AYM’ye taşındı
Yayınlama: 29.10.2020

VAN – Erciş’te mezarların tahrip edilmesine dair yapılan suç duyurusu hakkında “takipsizlik” kararı verildi.

Avukatlar, yaptıkları itirazın da reddedilmesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.  Van’ın Erciş ilçesine bağlı Şarbazar (Şehripazar), Panî (Taşlıçay) ve Soskên (Keklikova) mahallelerinde, farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’lilerin cenazelerinin bulunduğu mezarlar 17 Nisan’da savcılık talimatıyla askerler ve korucular tarafından balyozlarla parçalanmıştı. Aileler, bunun üzerine avukatlar aracılığıyla “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar vermek” gerekçeleriyle Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.  

HÂKİMLİK: YASAYA UYGUN 

Savcılık, yapılan başvuru hakkında “takipsizlik” kararı verdi. Avukatlar, savcılığın kararına karşı ise Erciş Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik, yapılan itirazı reddetti. Hakimlik, kararında şu ifadelere yer verdi: “Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde şikayetçinin oğlunun terör örgütüne daha önceki tarihlerde katılmış olduğu bu sebepten mezar taşına kanuna aykırı bir şekilde sözlerin yazıldığı ancak hukuk kurallarına göre bu durumun yasaya aykırı olduğu, hukuk kurallarını işletmekle görevli jandarma personeli tarafından hukuka aykırı bir şekilde yapılmış olan mezar taşının ortadan kaldırılmasının pozitif ceza hukukuna göre herhangi bir suçun yasal unsurunu oluşturmayacağı anlaşılmakla Erciş Cumhuriyet Başsavcılığının 20/05/2020 tarih 2020/1357 soruşturma, 2020/1284 sayılı kararı ile kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın usul ve yasaya aykırı yönünün bulunmadığı, anılan karar aleyhine bulunulmuş olan itirazın bu nedenle reddine…”  

AYM’YE TAŞINDI  

Aile avukatları, itirazın reddedilmesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM’ye yapılan bireysel başvuruda, mezarlıkları tahrip eden kişiler hakkında “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar vermek”ten işlem yapılması talep edildi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.