Musa Orhan’ın tutuklanması talebi reddedildi

Musa Orhan’ın tutuklanması talebi reddedildi
Yayınlama: 16.10.2020

Musa Orhan, İpek Er’e karşı ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşmasında susma hakkını kullandı. Mahkeme de Orhan’ın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi.

İpek Er’e tecavüz edip, intihara sürükleyen eski uzman çavuş Musa Orhan hakkında açılan davanın ilk duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

‘Nitelikli cinsel saldırı’ suçundan tutuksuz yargılanan Orhan’ın Ankara’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmaya, İpek Er’in annesi, babası ve ağabeyi müşteki sıfatıyla katılırken, tarafların avukatları da hazır bulundu.

Ayrıca duruşmaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Sıddık Taş, Rosa Kadın Derneği üyeleri, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, ÖHD’li avukatlar, İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray, Batman Baro Başkanı Hamid Çakan ile Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Urfa barolarına bağlı avukatlar katıldı.

Gazeteciler, 46 avukat ve duruşmayı izlemeye gelen çok sayıda kişi ise yer yok bahanesiyle duruşma salonuna alınmadı.

Fail susma hakkını kullandı, avukatı Twitter’dan duyurdu

Duruşmada konuşan Musa Orhan, ısrarla beyanda bulunmak istemediğini ve susma hakkını kullanmak istediğini dile getirdi.

Bu arada Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, duruşma başlamadan 5 dakika önce Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Musa Orhan susma hakkını kullanacaktır” demesi dikkat çekti.

Akkuş’un paylaşımı şöyle: “Bunca lince ve manipülasyona rağmen İpek’in anısına saygısızlık olmaması için Musa Orhan susma hakkını kullanacaktır. Gerçekler dosyadaki deliller ile ortaya çıktı zaten.”

Orhan sorulan sorulara susarak karşılık verirken, sanık avukatı ise sosyal medyanın olayı manipüle ettiğini ve müvekkilinin suçsuz olduğunu iddia etti.

Tutuklanması talebi reddedildi

Er ailesi avukatları fail Orhan’ın tutuklanmasını talep etti.

İddia makamı, Orhan’ın tutuklanmasına ilişkin taleplerin reddi yönünde mütalaa verdi.

İpek Er’in annesi baygınlık geçirmesi üzerine duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından ise kararını açıklayan mahkeme, Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verdi.

Öte yandan duruşma öncesinde İpek Er’in annesi Hakime Kılınç, “Allah kızımın hakkını yerde bırakmasın. Ne hakla bunu bize yaptı? Allah onu serbest bırakanlara da hakkımızı bırakmasın” demişti.

Ne olmuştu?

Siirt’te görev yapan Musa Orhan isimli uzman çavuş, 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz etmiş ve intihara sürüklenmesine neden olmuştu.

16 Temmuz’da Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşamına son vermeye teşebbüs eden genç kadın, 18 Ağustos’ta tedavi gördüğü hastanede vefat etmişti.

Bunun üzerine sosyal medyada “#MusaOrhanTutuklansın” etiketiyle kampanya başlatılmış, oluşan kamuoyu baskısıyla da cinsel saldırı faili Orhan 19 Ağustos’ta çıkarıldığı Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklanmıştı.

Ancak aynı suçtan tutuklu yargılanması beklenen Musa Orhan, bir hafta tutuklu kaldıktan sonra, 25 Ağustos’ta Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile tahliye edilmişti.

Fail Orhan hakkında “nitelikli cinsel istismar” suçundan açılan davanın yanı sıra, Er’in ölümüne ilişkin “intihara sürükleme” suçundan ifadesine başvurulmadığı ve aile avukatlarının konuyla ilgili yaptıkları suç duyurusunda hiçbir gelişme yok.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, Orhan’ın, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ihraç edildiğini duyurmuştu. (Gazete Karınca)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.