ANKARA – Katledilen Nagihan Akarsel’in memleketi Cihanbeyli’de Newroz ateşi, “jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla yakıldı. 

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde Newroz ateşi yakıldı. Newroz programına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dîlok Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP Parti Meclis (PM) üyeleri Bedriye Yorgun, Nazım Karakurt ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İç Anadolu Bölgesi Eşsözcüsü Murat Kayataş konuşmacı olarak katıldı. 

“Jin, jiyan, azadî” ve “Şehîd namirin” sloganlarının atıldığı Newroz’da konuşan Bedriye Yorgun, AKP iktidarının depremde halkı ölüme terk ettiğini belirterek, depremzedelere halkın yardım ettiğini söyledi. 

NAGİHAN VE LEYLA’NIN MEMLEKETİ 

“Newroz alanı, özgürlük alanıdır” diyen Yorgun, Cihanbeyli’nin katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi gazeteci Nagihan Akarsel ve tutuklu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in memekleti olduğunu belirterek, “Biz özgür yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Biz eşbaşkanlıktan, inançların özgürce yaşanmasından vazgeçmeyeceğiz. Biz yerel yönetim anlayışımızdan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki bu bir kadın yoludur, 3’üncü Yol’dur. Bu insanlık yolunu gerçekleştirinceye kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Newroz’un yeniden diriliş ve halkın küllerinden doğması anlamına geldiğini ifade eden HDP Milletvekili Toğrul ise “Newroz direniştir, zalimlere başkaldırmaktır. Newroz, 3 kibrit çöpünden hayatı yeniden kurmaktır. Newroz baharın gelişi, doğanın uyanışıdır” diye belirtterek, halkların Newroz’unu kutladı. 

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılarak, “Biji Newroz”, “jin, jiyan, azadî” sloganları atıldı. Newroz Koma Awaze Azad grubunun şarkılarının ardından sona erdi. 

Newroz alanına girişte kıyafetleri bahane edilerek Tenzile Tekin isimli kadın gözaltına alındı. 3 saat emniyette tutulan Tekin, daha sonra serbest bırakıldı.