Diyarbakır Newrozu’nda gözaltına alınan 298 kişiden 19 yaşındaki Barış T. isimli genç tutuklandı. 

Diyarbakır Newrozu’nda çoğunluğu alana giriş noktalarında polisin zorluk çıkarmasına tepki gösteren kitleye dönük müdahaleler sırasında olmak üzere gözaltına alınan 74’ü çocuk 298 kişinin işlemleri tamamlandı. Aralarında 10 yaşındaki çocuklar, bebek sahibi anneler ve yaşlıların da olduğu 298 kişinin gözaltına alınmaları sırasında ve sorasında götürüldükleri emniyette şiddet ve kötü muameleye maruz kalıp, büyük bir bölümünün avukatları olmadan ifadelerinin alındığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” ve “örgüt propagandası” suçlamaları yöneltilen gözaltındaki kişilere yine “Newroz’a neden katıldın? Kutlama yapılacağını nereden öğrendin? Hangi amaçla gittin?” şeklinde sorular yöneltilmişti.

1 KİŞİ TUTUKLANDI

Gözaltına alınanların 35’i dışındakilerin tümü emniyet ve savcılıkça alınan ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Kalan 35 kişi ise, tamamlanan ifade işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı. Yapılan savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilenlerden 34 kişi serbest bırakıldı. 19 yaşındaki Barış T., tutuklandı.

Barış T.’nin PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attığı ve kırmızı yeşil renkli olmasına rağmen sarı renginin de yer aldığı öne sürülen flamalar gerekçesiyle tutuklandığı öğrenildi.

ATM VE YARGITAY ‘SUÇ DEĞİL’ DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay daha önce verdikleri kimi kararlarda “Bijî Serok Apo” şeklinde sloganlar atmayı “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirip, suç saymamıştı. Tutuklanan Barış T.’nin avukatının söz konusu bu yargı kararlarını emsal göstererek müvekkilinin serbest bırakılması için tutuklama kararına itiraz ettiği öğrenildi.