Diyarbakır’daki Newroz kutlaması sırasında gözaltına alınan 298 kişiden 35’i hala Emniyet’te tutuluyor. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin, polis şiddetine ve kötü muameleye maruz kaldığı öğrenildi.

Devletin Diyarbakır’da 21 Mart günü yapılan Newroz kutlamasına dönük tahammülsüzlüğü, kendisini kitleye dönük gelişen polis müdahaleleri ile kadın, çocuk ve yaşlı denilmeden yapılan gözaltılarla gösterdi. Kutlamalar devam ederken yüzlerce kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında bebek sahibi anneler ile yasal olarak gözaltına alınamayacak olan 10 yaşındaki çocuklar dahi yer aldı.

Gözaltına alınma gerekçelerini ise şal û şepik olarak adlandırılan yöresel kıyafetler, sarı kırmızı yeşil renklerdeki kıyafetler oluşturdu. Büyük bir bölümü polisten fiziksel şiddet gören kişiler İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele (TEM), Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve Asayiş Şube Müdürlüğü ile Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

74’Ü ÇOCUK 298 KİŞİYE GÖZALTI

Yakınlarının gözaltına alındığı bilgisini alan aileler, özellikle TEM Şube Müdürlüğünün önüne akın etti. Gözaltına alınan kişilere hukuki destek vermek üzere devreye giren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Diyarbakır Barosu yöneticileri de Emniyet’e gitti. 74’ü çocuk olmak üzere 298 kişinin gözaltına alındığı bilgisi verilen avukatların saat 21.00’e kadar gözaltındakilerle görüşmelerine izin verilmedi.

YER KALMAYINCA KONTEYNIRDA TUTULDULAR

Özellikle TEM Şube’ye götürülenlerden bir kısmının nezarethanelerde yer kalmaması nedeniyle soğuk havada bahçedeki bir konteynırda saatlerce tutuldukları öğrenildi. Bazı aileler, anneleri gözaltına alınmış olan bebekleri emzirmek için Emniyet’e getirmek zorunda kaldı.

KUTLAMA YAPILACAĞINI NEREDEN ÖĞRENDİ?

Gece yarısından sonra başlanan ifade alma işlemlerinde gözaltındakilerden büyük bir kısmının avukatları olmadan ifadeleri alındı. “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” ve “örgüt propagandası” suçlamaları yöneltilen kişilere “Newroz’a neden katıldın? Kutlama yapılacağını nereden öğrendin? Hangi amaçla gittin?” şeklinde sorular yöneltildiği bilgisine ulaşıldı.

ÇOCUKLARDAN KAN ÖRNEĞİ ALINDI

60’un üzerinde kadın ve erkek ile birlikte çoğunluğu 13-14 yaşlarında gözaltındaki 74 çocuktan 42’si gece yarısından sonra serbest bırakıldı. Diğer 32 çocuk ise savcılık talimatı doğrultusunda ertesi gün ifadeleri alınmak üzere adliyeye çıkarıldı.

İfadeleri alınan çocukların serbest bırakılmalarına karar verildi. Fakat öncesinde yine savcılık talimatı doğrultusunda çocuklar kan örneği alındı.

Gözaltına alınan 298 kişiden 35’i dışındakilerin tümünün ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Emniyet’te tutulan 35 kişinin ise işlemlerinin tamamlanması halinde savcılığa sevk edilecekleri öğrenildi.