Nusaybin’de on binler alana sığmadı: Direneceğiz, tecridi kıracağız ve kazanacağız

Nusaybin’de on binler alana sığmadı: Direneceğiz, tecridi kıracağız ve kazanacağız
Yayınlama: 21.03.2023

MARDİN – Nusaybin’de Newroz’u alanda buluşan on binler coşkuyla kutlarken, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün talep edildiği kutlamada, “Direneceğiz, tecridi kıracağız ve kazanacağız” mesajı verildi. 

Maraş depreminde hayatını kaybedenlere adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Mardin’in (Nusaybin) ilçesi Cegerxwin Parkı’nın karşısında bulunan alanda gerçekleştirilen Newroz kutlamasına sabah saatlerinden itibaren başladı. Polis bariyerleri ile çevrilen Newroz alanı renkli flamalarla süslendi. Newroz alanını dolduran on binler, “Newroz pîroz be”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindana” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı. 

Alanda binlerce kişi halay çekerken, saygı duruşunun ardından ilk olarak Tertip Komitesi adına konuşan Mehmet Şirin Barış, Nisêbîn halkına teşekkür ederek, halkın Newrozu’nu kutladı. Ardından programı dolayısıyla yurt dışında olan HDP Mêrdîn Milletvekili Pero Dündar’ın mesajı okundu. 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Kitle sloganlar eşliğinde kutlamalarını sürdürürken, Amed cezaevinden gönderilen mesajın okunması ile kitlenin coşkusu daha da arttı. Newroz ateşini yüzlerce kişi birlikte yakarken, kitle Newroz ateşinin etrafında halaylar çekmeye başladı. 

ONBİNLER ‘TAYYİP İSTİFA’ DİYE HAYKIRDI

Ardından konuşmalarla başlayan programda ilk olarak önceki dönem HDP Milletvekili Gülser Yıldırım söz alarak halkı selamladı. Ardından konuşan HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki, 1992 Newrozunda gerçekleştirilen katliamları hatırlatarak, “Kürt halkının korkacağını sandılar. Ama binler yüz bin, yüzbinler milyonlar oldu, Newroz alanlarına aktı” dedi. Ardından Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anan Tiryaki, iktidarın halkı enkaz altında bıraktığını vurgulayarak, “Devlet yoktu ama biz oradaydık” dedi. Kitlenin “Tayyip istifa” sloganları arasında konuşmasına devam eden Tiryaki, “Onurlu yöneticiler istifa eder. Onurlu kamu personelleri istifa eder” dedi.

‘TECRİDİ KIRACAĞIZ’

Konuşmasını 14 Mayıs seçimleri ile sürdüren Tiryaki, kilit parti olmaya devam edeceklerini belirterek, başta kayyım siyaseti olmak üzere iktidarın zulmüne son vereceklerini belirtti. Kitlenin PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlarını sürdürdüğü alanda Tiryaki, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Buradan İmralı’ya da selamlarımızı gönderelim. Bir haftada çatışmayı sonlandıracağını söyleyen Sayın Öcalan üzerindeki ağır tecridi de kıracağız. Direnişin merkezi Nusaybin’den direneceğiz. Kazanacağız. Tecridi kıracağız” ifadelerini kullandı. 

ALAN HINCA HINÇ DOLDU

Ardından Koma Agire Jiyan sahne aldı. Grubun seslendirdiği şarkılar eşliğinde devam eden kutlamada hem coşkulu hem de duygusal anlar yaşandı. “Diren ha Diyarbekir” ve “Beritan” şarkılarını kitle hep birlikte seslendirirken, gelişlerin devam ettiği alan hınca hınç doldu. 

‘İKTİDARI SİZ YENECEKSİNİZ’

Yeşil Sol Parti MYK üyesi Mehmet Nuri Özdemir, halka “Yeşil Sol Parti sizin partiniz” diye seslendi. “Halkımız enkaz altında iken bazıları manda yoğurdu yiyordu” diyen Özdemir, “Bu iktidarı siz göndereceksiniz. 2015’te olduğu gibi, 2019’da olduğu gibi, bu iktidarı siz yeneceksiniz” dedi. Özdemir’in sözlerini kitle, “Hükümet istifa” sloganları ile karşıladı. 

GÜNAY: HESAP SORACAĞIZ

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, sözlerine cezaevleri ve İmralı adasına selam göndererek başladı. Bu Newrozun özgürlük ve hesap sorma Newrozu olduğunu kaydeden Günay, yarattığı zulümler ve depremlerde hayatını kaybedenler için iktidardan hesap soracaklarını söyledi. “Jin, jiyan, azadî” sloganı ile direneceklerini kaydeden Günay, “Başarı bizimdir. Her dem azadî, her der Newroz demeye devam edeceğiz” dedi. Günay, 14 Mayıs’ta iktidardan hesap soracaklarını kaydederek, “Gönderiyor muyuz bu iktidarı” diye sormasına alandan “Evet” ve “Tayyip İstifa” karşılığı verildi. 

ALANLAR ‘ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK’ DİYOR

Değişime ilk olarak tecrit politikalarını kırarak başlayacaklarını kaydeden Günay, “Çünkü alanlar özgürlük diyor. Newroz ateşi etrafında toplananlar Öcalan’a özgürlük istiyor. Selam olsun Sayın Öcalan’a. Selam olsun” dedi. İktidarın tecrit politikasına rağmen Öcalan’ın çözümün anahtarı olduğunu kaydeden Günay, “Nagihan Akarsel’e, Deniz Poyraz’a, Garibe Gezer’e sözümüzdür. Hesabını soracağız. Apê Musa’ya, Mehmet Sincar’a sözümüzdür, faili meçhullerin hesabını soracağız” dedi.