Öcalan: Hesekê’yi ele geçirirlerse katliam yaparlar

Öcalan: Hesekê’yi ele geçirirlerse katliam yaparlar
Yayınlama: 24.01.2022

İŞİD’in saldırdığı Hesekê’nin önemine vurgu yapan PKK Lideri Abdullah Öcalan, yıllar önce “Hesekê’yi ele geçirirlerse, katliam yaparlar” uyarısında bulunmuştu. 

İŞİD, 20 Ocak’ta Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kentinde bulunan Sinaa Cezaevi’ne saldırı düzenledi. Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) bağlı Anti-Terör Güçleri’nin İŞİD’e karşı başlattığı operasyonun ardından çatışmaların başlamasıyla, tutuklu bulunan İŞİD’liler de kaçmaya başladı. QSD’nin çatışmaların bilançosuna dair açıklamasında, cezaevine saldıran 175 İŞİD’li öldürüldüğü belirtildi. QSD, İŞİD’lilere yönelik başlatılan operasyonda, 27 üyelerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

İŞİD’in bu saldırılarına dair yıllar önce uyarılarda bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan, Hesekê için öz savunmanın önemine vurgu yaparak, İŞİD’in katliam girişimlerine dair uyarılarda bulunmuştu. 

ÖZSAVUNMA OLUŞTURULMALI

PKK Lideri, İmralı Heyeti’yle 3 Nisan 2013’te yaptığı görüşmede, “Hesekê için söylüyorum, çok önemlidir. Ele geçirirlerse, katliam yaparlar. Hesekê elden giderse, sorumluluk onlardadır. Hesekê için de bir öz savunma oluşmalı. Sadece Kürtlerin değil, oradaki Araplar ve Süryaniler dahil herkesin savunması yapılmalı” dedi. 

KATLİAM UYARISI

Öcalan, Hesekê’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Baas rejiminin insafına bırakılmaması gerektiğinin altını çizerek, aynı görüşmede şunları söyledi: “Hesekê’ye ilişkin biz bir şey yapamazsak faşistler yapacak. Aradaki şeritleri, kemerleri bir cephe şeklinde geliştirmek gerekiyor. Suriye’deki yurtseverler, mezhepler, hepsi bu cepheye girecek. Yoksa büyük bir katliam olacaktır. Benim dikkat çektiğim karşıdaki faşist cepheyi şimdiden önlemenin yoludur. Burası bitince orayla ilgileneceğiz. Demokratik Suriye temelinde olacak.” 

İKİNCİ IŞİD HAZIRLANIYOR

Öcalan, Suriye’de IŞİD tehdidinin bitmeyeceği uyarısında bulunduğu 9 Ocak 2015 tarihli görüşmede, “Suriye’de IŞİD bitse bile ikinci bir IŞİD hazırlanıyor. Ben en başından beri Misak-ı Milli Komisyonu’nu bunun için önermiştim. Erdoğan’ın Arapçılık yaklaşımı çok tehlikelidir. Katar, Suudi Arabistan üzerinden Afrin ve Kobani’yi Araplara bağlamak, Cizirê’yi Güney’e bağlamak istedi. Musul ve benzeri üzerine de çok tehlikeli hesaplar içerisine girdi” diye konuştu. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.