Ödüllü gazeteci Rojhat Doğru’ya müebbet hapis cezası

Ödüllü gazeteci Rojhat Doğru’ya müebbet hapis cezası
Yayınlama: 06.01.2022

Çektiği görüntülerle ödüle layık görüldüğü Kobanê protestolarına eylemci olarak katıldığı iddiasıyla yargılanan gazeteci Rojhat Doğru hakkında, müebbet hapis cezası verildi.

Galî Kurdistan TV’nin eski kameramanı Rojhat Doğru hakkında, haber takibini yaptığı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen Kobanê protestolarına katılmak, birlikte kaldığı cezaevindeki eski oda arkadaşlarına para göndermek ve sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın karar duruşması görüldü.

Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına Doğru katılmadı.

Diyarbakır 8. Ağır Caza Mahkemesi’nde yargılanan gazeteci Rojhat Doğru “Devletin birliği ve ulus bütünlüğünü bozmak” suçundan ilk önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ardından bu ceza indirilerek müebbete hapis cezasına çevrildi.

“Basın yoluyla Örgüt propagandası” suçlamasıyla verilen 1 yıl 6 ay hapis cezası duruşmada hal ve tutumu göz önünde bulundurularak 1 yıl 3 aya düşürüldü. Mahkemede, tutuklanması talebiyle Doğru hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Rojhat Doğru, Kobanê protestoları sırasında çektiği görüntüler nedeniyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) her yıl düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ yarışmasının görüntülü haber dalında “6–7 Ekim Olayları-Diyarbakır” başlıklı haberi ile 2015 yılında birincilik ödülü almıştı. Ödülü aldıktan sonra HÜDAPAR’a yakın siteler ve sosyal medyada hedef gösterilen Doğru, haber takibini yaptığı protestolara eylemci olarak katıldığı ve bir kişiyi silahla yaraladığı ileri sürülmüştü. Doğru protestolar sırasında bir kişiyi silahla yaraladığı iddiasıyla 3 ay tutuklu kalmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Doğru, cezaevindeki arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle İstanbul’da yürütülen bir soruşturma kapsamında 23 Mayıs 2020’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmış, 17 Temmuz’da ise tahliye edilmişti. Doğru’nun dava dosyası Diyarbakır’da görülen dava dosyası ile birleştirilmişti.

Müşteki ve tanık R. Özdemir, 14 Ocak 2020’de verdiği ifadesinde Rojhat Doğru’nun bir elinde kamera diğer elinde ise silah bulunduğunu, yüzünün ise açık olduğunu savundu. Müşteki Özdemir, olay sırasında birçok farklı yönden ateş edildiğini ancak hangi silahtan açılan ateşle yaralandığını bilmediğini söyledi. Müşteki Özdemir, mahkeme başkanının “Şahsı nasıl teşhis ettin?” sorusuna cevaben, olaydan 3 gün sonra haberlerde yer alan görüntüleri izlerken gazeteci Doğru’yu teşhis ettiğini iddia etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.