Öğretmeni öldüren polise 24 taksitle 10 bin TL ceza çok görüldü

Öğretmeni öldüren polise 24 taksitle 10 bin TL ceza çok görüldü
Yayınlama: 29.01.2022

Kızıltepe’de 2012 yılında ensesinden vurularak öldürülen öğretmen İbrahim Kılıç’ın faili olan polis memuru İbrahim Kıdık’a verilen 24 taksitle ödemeli 10 bin 100 TL para cezası “hukuka aykırı” denilerek, beraatine karar verildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 20 Şubat 2012 tarihinde iki aile arasında alacak meselesi nedeniyle çıkan kavgada gözaltına alınanlar için İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde toplananlara polisler müdahale etti. Gruba karşı gaz bombaları kullanırken, polis memuru İbrahim Kıdık’ın silahından çıkan kurşunun isabet ettiği 30 yaşındaki öğretmen İbrahim Kılıç, ensesinden vurularak hayatını kaybetti. Olaya dair açılan davadan 4 yıl sonra Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi beraat kararı verdi.

Beraat kararına yapılan itiraz üzerine Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarken, yeniden başlayan yargılamada polis memuru Kıdık’a “taksirle öldürme” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Verilen cezada “Sanığın geçmişi ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkisi” değerlendirilerek ceza 1 yıl 4 aya düşürüldü. Mahkeme daha sonra “Sanığın kişiliği, sosyal ekonomik durumu ile suçun işlenmesindeki özellikleri” dikkate alarak, cezayı 10 bin 100 TL para cezasına çevirip, 24 ay taksitle ödenmesine karar verdi.

PVSK ZIRHI

Mahkeme kararı, sanık avukatı ve mağdur tarafının avukatı tarafından yeninden itiraz edilerek, Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi “sanığın havaya ateş açmak için silahını havaya kaldırdığı esnada kalabalık içerisinde bulunan bir kişinin sanığın eline vurması neticesinde sanığın elinin aşağıya doğru yöneldiği, eline aldığı darbe nedeniyle tetikte bulunan parmağın istemsiz olarak hareket etmesi sonucu silahın ateş almasının olağan olduğu” iddiasına bulundu. Yargıtay, 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Yasası’nın (PVSK) 16’ncı maddesi kapsamında sanığın, “kanun hükmünü yerine getirdiği ve bunu yaparken de hukuka uygunluk nedeninin sınırını aşmadığı” değerlendirmesi yaparak, kararı bozdu ve dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

SİLAHI DA TESLİM EDİLDİ

Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada mahkeme, 23 Aralık 2021 tarihinde sanık polis İbrahim Kıdık hakkında beraat kararı verdi. Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, PVSK’nin 16’ncı maddesine atıfta bulunarak, “Olayda bir hukuka uygunluk nedeninin bulunması sebebiyle” beraat kararı verildiğini belirtti. Sanığa 10 bin 250 TL de vekalet ücreti verilmesine hükmeden mahkeme, aynı zamanda sanığın ruhsatlı silahının da hüküm kesinleştiğinde iadesine karar verdi.

MA / Ahmet Kanbal

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.