‘OHAL Komisyonu suç işliyor’

‘OHAL Komisyonu suç işliyor’
Yayınlama: 20.07.2020

OHAL döneminde işlerine son verilen emekçilerin mağduriyetlerine ilişkin yapılan açıklamalarda, OHAL Komisyonu’nun tarafsız davranmayarak suç işlediği belirtilerek, lağvedilmesi çağrısı yapıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerine son verilen emekçilerin yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin açıklama yaptı. Sendika binasında yapılan açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik okudu.

‘BAĞIMSIZ VE TARAFSIZLIK YOK’

OHAL Komisyonu’nun kendisini Anayasa ve yasaların üzerinde gördüğünü belirten Çelik, “Bu komisyonun bağımsız olmadığı tartışma götürmez bir gerçekliktir” dedi. Komisyonun tarafsız ve bağımsız çalışma olanağının olmadığını vurgulayan Çelik, “Kişiler başvurusunu yaparken dahi neden ihraç edildiklerine ilişkin bilgi sahibi değildir. İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularını hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret ettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığı tamamen muğlaktır. Bu muğlaklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmıştır” dedi.

‘EMSAL KARARLARA RİAYET EDİLMİYOR’

Komisyonun yasal dayanaklar ve emsal kararlara riayet etmeden, tarafsızlık ve adil yargılanma haklarını gözetmeden başvuruları karara bağladığını dile getiren Çelik, “Bu durum temel hak ve özgürlüklere de aykırılık teşkil etmektedir. Haklarında soruşturma yürütülen, savcılıklar tarafından takipsizlik ya da mahkemeler tarafından beraat kararı verilen kamu emekçilerinin görevlerine geri dönmeleri önünde herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen, başvuruları ret edilmektedir. Başvuruların reddedilmesi komisyonun uluslararası sözleşmeleri, anayasayı ve yasaları hiçe saydığını ve suç işlediğini göstermektedir” diye konuştu.

Çelik, son olarak 30 Haziran’da hayatını kaybeden Profesör Haluk Savaş’ı anarak, ihraç edilen kamu emekçilerinin yaşadıklarına değindi.

BATMAN

KESK Batman Şubeler Platformu, yaşanan mağduriyetlere ilişkin Genel-İş Sendikası’nda açıklama yaptı. KHK ile görevlerinden ihraç edilen kamu emekçileri ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri açıklamaya katıldı. KESK Batman Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Deniz Topkan, OHAL Komisyonunun “gayri ciddi” bir şekilde KHK’lilerin dosyalarının incelendiğini ifade ederek, “OHAL komisyonu derhal lağvedilmeli ve kamu emekçileri bir an önce işe iadeleri sağlanmalıdır. Daha yeni bir arkadaşımız evli olmadığı halde evliymiş gibi rapor hazırlandığı ortaya çıktı. Bu örnek komisyonun nasıl çalıştığını ortaya koyuyor” dedi.

BES Batman Şube Temsilcisi Zekeriya Özdil de, KESK Genel Merkezi’nin KHK’liler ile ilgili hazırladığı ortak basın metnini okudu.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, OHAL’in arkasında ağır bir tahribat ve ihlal bilançosu bıraktığı vurgulandı. OHAL’de ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmediğine dikkat çekilen açıklamada, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, keyfi gözaltı ve tutuklamalarla, çalışma hakkı ihlalleri, örgütlenme hakkına ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlallerde devasa bir artış yaşandığı belirtildi.

Açıklamada, “Cumartesi Anneleri eyleminin yasaklanmasına, basın açıklaması yapılacak alanların daraltılmasına, toplantı ve gösterilerin keyfi gerekçelerle yasaklanmasına da, bu yasakların devam ediyor oluşuna da yine bu yasa imkan sağlamıştı. Hak ve özgürlüklerin özüne dokunan, kullanılamaz hale getiren, yaşam hakkı, işkence yasağı gibi temel haklara tehdit oluşturan bu yasa ile OHAL olağanlaştırılmış ve iktidara, bu kez yasa yoluyla kontrolsüz bir güç sağlanmıştı” denildi.

Bunların yaşandığı bir yıl öncesinden bu yana tabloda hak ve özgürlükler lehine bir gelişme olmadığı ifade edilen açıklamada, “Kanunlaştırılan yeni infaz paketi ile bekçi yasasında yapılan değişikliklerle, düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik yeni yasak ve sansür uygulamalarıyla, çoklu baro yasasıyla, pandemi sırasında yaşanan özellikle sağlığa erişim ve çalışma yaşamına dair ihlaller ile bu tablo çok daha ağırlaştırılmış, rejim OHAL’i aşan despot bir karakter kazanmıştır” ifadelerine yer verildi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.