HDP Şırnak milletvekilleri, İdil’deki bir öğretmenin öğrencisine yönelik ırkçı söylemde bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.

Şırnak’ın İdil ilçesinde 10 Eylül Cuma günü Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu’nda müzik dersinde öğrencilere istiklal marşını ezberleten öğretmen S.K, bu sırada gülümseyen K.S. ismindeki öğrenciye “Sen kim oluyorsun da benim şerefli marşıma gülüyorsun? Senin bir marşın bile yok. Siz Kürtler ancak halay çekersiniz” şeklindeki ırkçı hakareti gündem olmuştu.

Konuya ilişkin HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir, Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.

ÖĞRENCİNİN AİLESİ ŞİKAYETÇİ

Hakarete maruz kalan öğrencinin ailesinin şikayetçi olduğu belirtilen önergede, öğretmenin polis olan eşinin okul bahçesinde sürekli nöbet tuttuğu, ırkçı öğretmenin ise “Okulda kimse bana bir şey yapamaz” diyerek öğrencileri tehdit etmeye devam etmeye ettiği bilgileri verdi.

Önergede, “Daha önce onlarca örneği yaşanan bu tarz ırkçı yaklaşımların eğitim sistemi içerisinde yaşanması kabul edilemez 12 yaşındaki bir öğrenciye hiç kimse ırkı üzerinden böyle tehditvari bir söylemle yaklaşamaz, şiddet uygulayamaz. Bu tarz davranışlar sergileyen öğretmenler öğrencilerin üzerinde psikolojik sorunlara yol açtıkları daha öncede de onlarca araştırmaya konu olmuştur. Türkiye’nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı davranıldığı açık ve net olarak ortadadır. Bu tarz davranışlar sergileyen öğretmenler öğrencilerin üzerinde psikolojik sorunlara yol açtıkları daha öncede de onlarca araştırmaya konu olmuştur. Türkiye’nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırı davranıldığı açık ve net olarak ortadadır” ifadeleri kullanıldı.

IRKÇILIK DEVAM EDİYOR

Önergede başka bir öğretmenin de ırkçı söylemlerde bulunduğunu belirtilerek, “Yine atamalar sırasında Şırnak’a atanan bir öğretmenin Twitter’da ‘Avokadolu Aşure Su’ hesabı ile yaptığı paylaşımda, ‘Sosyalciler toplayın bavulları, Şırnak’a medeniyet götürmeye gidiyoruz’ şeklindeki paylaşımı ile Şırnak halkına hakaret etmiştir” diye belirtildi.

Önergede, söz konusu ırkçı hakarette bulunan öğretmenlerin hakkında acilen idari ve hukuki süreçler başlatılması talep edildi.

Önergede, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle şu sorular yer aldı:

” *Bakanlığınız İdil Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu’nda görevli öğretmen S.K hakkında idari veya hukuki bir süreç başlatmış mıdır?

  • Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları illere gönderilen öğretmenlere Kürtler ve bölge hakkında bir eğitim verilmekte midir?
  • Her defasında cezasızlık politikası ile sonuçlanan bu tarz vakaların beraberinde yeni sorunlar yarattığının farkında mısınız?
  • Bu tarz sorunların denetimsizlik ve cezasızlık politikasından kaynaklandığından haberdar mısınız?
  • Eğitim sisteminde yaşanan bu tarz sorunların anadilde eğitimin olmamasından kaynaklandığından haberdar mısınız?
  • Bakanlığınız bugüne kadar Kürtlerin değerlerine ve diline hakaret eden kaç tane öğretmen hakkında idari bir soruşturma başlatmıştır? Kaçı bu konu hakkında cezalandırılmıştır?
  • Bakanlığınızın öğretmenlerin bu tarz ırkçı, ayrıştırıcı ve ötekileştirici tutumlarını önlemeye yönelik bir girişimi olacak mıdır?
  • Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde sık sık gündeme gelen benzer ırkçı yaklaşımların çocukların pedagojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğinden haberdar mısınız?”(MA)