Ölüm orucundaki tutuklu, hastaneye kaldırıldı

Ölüm orucundaki tutuklu, hastaneye kaldırıldı
Yayınlama: 09.09.2022

ANKARA – Ölüm orucundaki Sibel Balaç, sağlık kurulu raporu için hastaneye sevk edildi. 

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde “Adil yargılanma” talebiyle 29 Aralık 2021’de ölüm orucuna başlayan Sibel Balaç, hastaneye kaldırıldı. Balaç’ın avukatı Ceren Yılmaz, 6 Eylül’de İnfaz Kanunu’nun 16. maddesi kapsamında infaz ertelenme başvurusunda bulundu. Ölüm orucunu 265 gündür sürdüren Balaç, 7 Eylül’de Ankara Yıldırım Beyazıt Dışkapı Hastanesi’ne sevk edildi. Balaç’ın avukatı Ceren Yılmaz, 6 Eylül’de İnfaz Kanunu’nun 16. maddesi kapsamında infaz ertelenme başvurusunda bulundu.

Tetkikleri için Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi’ne sevk edilen Balaç, ek binasındaki mahkum koğuşunda tutuluyor.

SAĞLIK KURULU RAPORU İÇİN SEVK EDİLDİ

Balaç’ın avukatı Ceren Yılmaz, İnfaz erteleme için yapılan başvuru ardından Balaç’ın Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürüldüğünü, sağlık kurulu raporu alındığını kaydetti. Yılmaz, “Bu sağlık kurulu raporu ile ATK’ya sevk edilip, edilemeyeceğine karar veriliyor. Eğer ATK’ya sevk kararı verilirse ATK bir karar veriyor. ATK’nın kararı üzerinden savcılık bir karar veriyor. Bizde Sibel için böyle bir başvuruda bulunduk” dedi.Dün müvekkilleri Balaç ile görüştüklerini dile getiren Yılmaz, “Sibel mahkum koğuşunun çok kirli olduğunu belirtti. Yerin altında olan bir yer ve penceresi yok. Kaldığı koşullar çok iyi değil, dün akşam refakatçi talebimiz kabul edildi. Sibel’in annesini hastaneye yerleştirdik. Hastanede Sibel ile görüşmemiz için savcılıktan izin almamız gerekiyor. Şu anda yaklaşık 3-4 saattir bekliyoruz ama savcının yerinde olmamasından kaynaklı Sibel ile görüşme izni alamıyoruz. Esasından müvekkilimiz ile görüşmemiz bu şekilde engellendi. Sibel ile ilgili hastaneye yatış kararı yok sadece tetkikler için tuttuklarını ve Salı gününe kadar süreceğini belirttiler. Ama Sibel’in oradan oraya götürülmesi yoruyor” diye belirtti.

‘SİBEL İÇİN KRİTİK ZAMANLAR’

Balaç’ın sağlık durumuna dair de Yılmaz, “Sibel ölüm orucuna başladığında 85 kiloydu şimdi 41 kiloda. Artık tekerlekli sandalyeyi kullanmak zorunda. Bir an önce bu tetkiklerin bitirilip Sibel hakkında bir karar verilmesini bekliyoruz. Sağlık kurulunun, ATK’nın ne zaman toplanacağını bilmiyoruz ki toplansa bile savcının ne zaman karar vereceğini de bilmiyoruz. Biz olabildiğince hızlı olmasını istiyoruz, Sibel için her gün kritik zamanlar” ifadelerini kullandı.

Müvekilleri Balaç’ın “Ben hasta değilim, taleplerim var hastanede tutulmak istemiyorum, bir an önce tahliye olmak istiyorum” dediğini de sözlerine ekleyen Yılmaz, “Sibel hükümlü olduğu için hafta sonu da görüşemiyoruz. Pazartesi günü görüşmeyi bekleyeceğiz” dedi.

‘BİRAN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI’

Balaç’ın serbest bırakılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Her gün Sibel için kritik aşama ve ağzında yaralar uzun zamandır oluşmuş, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda. Müvekkilimizin bir an önce serbest bırakılması gerekiyor” çağrısında bulundu.

SİBEL BALAÇ

Zihinsel engelliler öğretmenliği yapan Sibel Balaç, sürgün ve mobbinge uğradığını söyleyerek 2018 yılında görevinden istifa etti. Balaç, aynı yıl, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden ihraç edilen memur, öğretmen ve akademisyenlerin, Ankara’daki Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdikleri “İşimi geri istiyorum” eylemlerine katıldı.

Yüksel Caddesi’ndeki eylemcilerle birlikte 10 Aralık 2018’de gözaltına alınan Balaç, 18 Aralık’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan yargılama sonucunda 23 Mart 2021’de- Balaç’a 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası verildi. Ceza, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.