Pakistan’da camiye bombalı saldırı: 28 kişi öldü, 150 kişi yaralandı

Pakistan’da camiye bombalı saldırı: 28 kişi öldü, 150 kişi yaralandı
Yayınlama: 30.01.2023

Pakistan’ın Peşaver kentinde bir camiye öğle namazı sırasında bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 28 kişi öldü, 150 kişi de yaralandı. Ölen ve yaralananların çoğu polislerden oluşuyor.

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde polislerin yaşadığı bir semtte öğle namazı sırasında bir camiye bombalı saldırı düzenlendi. Pakistan polisi saldırı sırasında camide yaklaşık 260 kişinin bulunduğunu ve caminin polislerin yaşadığı bir lojmanın yakınında olduğunu belirtti.

ÖLEN VE YARALANANLARIN ÇOĞU POLİS

Peşaver Bölgesi Valisi Riaz Mehsud saldırıda en az 28 kişinin öldürüldüğünü, 150 kişinin de yaralandığını duyurdu. Daha önce Peşaver’deki Lady Reading Hastanesi sözcüsü Muhammed Asim hastaneye 19 kişinin cesedinin ve bazıları ağır 90 yaralının getirildiğini açıklamıştı. Ölen ve yaralananların çoğunun polislerden oluştuğu belirtiliyor.

Polis yetkilisi Sikandar Han “Caminin bir bölümü saldırı sonucu çöktü, enkaz altında kalanlar olduğu sanılıyor” açıklamasında bulundu. Bu nedenle ölü ve yaralı sayısının artması bekleniyor. Peşaver’de geçen sene Şiilerin gittiği bir camiye intihar saldırısı yapılmış, saldırıda 63 kişi ölmüştü.

BAŞBAKAN ŞERİF: İSLAMLA İLGİSİ YOK

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Saldırganların “İslamla ilgisi olmadığını” söyleyen Şerif “Teröristler, Pakistan’ı savunma görevini yerine getirenleri hedef alarak korku yaratmak istiyor”

PAKİSTAN TALİBANI SALDIRILARINI ARTIRMIŞTI

Pakistan Talibanı (TTP), son dönemde ülkede saldırılarını artırdı. TTP, 28 Kasım 2022’de sosyal medyadan, 10 Mayıs 2022’de İslamabad yönetimi ile başlatılan ateşkesin sona erdiğini ve mensuplarına ülke genelinde güvenlik güçlerine saldırı emri verdiğini açıklamıştı. İslamabad yönetimi , TTP’yi terör örgütü kabul ediyor. İslamabad merkezli düşünce kuruluşu Güvenlik Çalışmaları ve Araştırma Merkezi’nin (CRSS) paylaştığı verilere göre, ülkede 2022’de 506 terör saldırısında 290’ı güvenlik gücü, 311’i sivil 601 kişi hayatını kaybetti, 741 kişi yaralandı. Saldırıların büyük çoğunluğu Afganistan- Pakistan sınır bölgelerinde düzenlendi. Bu saldırıların çoğunu TTP, Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) ve DEAŞ-H gibi örgütler üstlendi. Ülkede 2022’de terör saldırıları bir önceki yıla göre yüzde 15 artış göstermişti.