Paylan: Kapanma kararı var ekonomik güvence yok

Paylan: Kapanma kararı var ekonomik güvence yok
Yayınlama: 15.04.2021

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, pandemi nedeniyle alınan kapanma kararında iktidarın yurttaşlara destek sunmadığını belirterek, buna karşı partilerinin hazırladığı kanun teklifinin ayrıntılarını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’te “güvencesiz kapanmaya karşı tedbirlerin alınması” amacıyla partisi tarafından hazırlanan kanun teklifine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bir yılı aşkın bir süredir pandemi krizinin yaşandığını söyleyen Paylan, aynı zamanda pandemi ile birlikte bir yılı aşkın süredir ciddi ekonomik sıkıntılarında yaşandığını kaydetti. Paylan, “Demokratik ülkeler ekonomik sıkıntılara karşı vatandaşına evde kal derken onları ekonomik güvenceye aldılar, esnaflarını, işçilerini ve çiftçilerini desteklediler” dedi.

‘60 BİN ÜZERİNDE VAKA VAR’

Pandeminin birinci dalgasında AKP’nin yurttaşlara 5 kuruş destek vermediğini, ikinci dalgada ise yalnızca işçilere işsizlik fonundan çok düşük destek verildiğini söyledi. Paylan, “O da yaraya merhem olmadı. Bütçeden sadece 7-8 milyar lira destek verildi. Şimdi üçüncü dalgadayız. İktidarın salgın yönetiminde yaptığı hatalar sonucunda en büyük dalgayı yaşıyoruz. Her gün 60 bin üzerinde vaka var ve yüzlerce vatandaş hayatını kaybediyor. AKP’nin geçen aylarda yaptığı salgın yönetimindeki hataları sonucunda bu duruma ulaştık. Bunun sonucunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kapatma kararları aldı. Peki kapatma kararları ile yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alındı mı? Hayır alınmadı. Üçüncü dalgada da bıçağın kemiğe dayandığı yurttaşlara destek yok. İşçilerimize, işsizlere 5 kuruş destek yok. Borç batağına batmış çiftçilere bir kuruş destek yok” ifadelerini kullandı.

‘NEFES ALDIRMAYI HEDEFLİYORUZ’

Kapatma girişimleri ile birlikte alınması gereken ekonomik tedbirleri içeren yasa teklifine dair konuşan Paylan, “Bu yasa teklifi kapsamında üçüncü dalga kapatma kararlarında, daha önceki kapatma kararlarında olduğu gibi, desteklenmeyen yurttaşlarımızı ekonomik güvenceye almayı hedefliyoruz. Üçüncü dalga kapatma tedbirlerinin mağduru olan işçiye, çiftçiye, emekliye, esnafa ve tüm yurttaşlarımıza bir nefes aldırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede kanun teklifimizle tüm işsizlere, 10 milyonun üzerindeki işsize, herhangi bir şart aranmaksızın Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 3 bin TL doğrudan gelir desteği vermeyi öneriyoruz. En düşük emekli maaşının 3 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz. Çiftçilerinin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından 50 bin TL’sinin ertelenmesini değil silinmesini ve kamu bütçesinden karşılanmasını öneriyoruz” diye belirtti.

‘ESNAFLARA 5 BİN TL VERİLMELİ’

Faaliyeti duran veya kısıtlanan esnafa salgın süresince, yani kapatma ve kısıtlama tedbirleri süresince, her ay 5 bin TL doğrudan destek verilmesi önerisinde bulunan Paylan, devamla şunları kaydetti: “Yurttaşlarımızın bankalara olan kredi kartı ve diğer borçlarının faizsiz şekilde Haziran sonuna kadar ertelenmesini öneriyoruz. Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde tüm kira ödemelerinin dondurulmasını öneriyoruz, elektrik su ve internet ve doğalgazın her haneye ücretsiz verilmesini öneriyoruz.

KOD 29 İLE ÇIKARILANLAR İŞE GERİ ALINSIN

Aynı şekilde 2021 boyunca işten çıkarmaların yasaklanmasını öneriyoruz, kısa çalışma uygulamasının pandeminin en yaygın olduğu dönemde kısa çalışma ödeneği durduruldu bu ödeneğin 2021 sonuna kadar uzatılmasını öneriyoruz. Aynı şekilde kod 29 gerekçesiyle işten çıkarılan tüm işçilerin işe geri alınmasını öneriyoruz.

EKONOMİK GÜVENCE

Pandemide vatandaşlarımız büyük sıkıntılar çekiyor ama iktidarın derdinde değil. Oysa bütün yurttaşlarımız için bıçak kemiğe dayanmış durumda. Kapatma tedbirleri ile mutlaka tüm yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alınmalıdır. Kanun teklifimizin bir an önce TBMM gündemine alınmasını öneriyoruz, milletin vekillerinin milletin derdinden anlayarak alınacak tedbirleri bir an önce hayata geçirilmesini öneriyoruz.

ÜCRETSİZ İZNİ ÇIKARILANLAR

Şu anda Meclis’te yasa bir teklifi görüşülüyor, iktidar ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlara günde 50 TL verilmesini öneriyor, böyle bir vicdansızlıkla karşı karşıyayız. Biz bunun en azından günde 100 TL’ye çıkarılmasını öneriyoruz. Böylece açlık sınırının üzerine çıkarılabilir. Oysa bir öğün de 4 TL ile ancak bir çay içebilir bir simit yiyebilirsiniz. Şu an görüştüğümüz torba yasada işten çıkarılan işçilere 100 TL verilerek derdine derman olabiliriz.

ÇAY VE SİMİTE MUHTAÇ ETTİ

İktidarın önerdiği 50 TL dört kişilik bir aile içindir kişi başına 12.5 TL verilmesini öneriyoruz. Kişi başına bir öğünde 4 TL verilmesini öneriyor bu vicdansızlar. Oysa 4 TL ile sadece bir öğünde bir çay içebilir bir simit yiyebilirsiniz. Erdoğan 90’lı yıllarda iktidara gelmeden önce yurttaşı bir çay ve simide muhtaç etti demişti. Ben de yıllar sonra onun için aynı cümleyi söylüyorum. Eğer bu rakamı yani 50 TL yurttaş reva görüyorsunuz siz de 20 yıl sonra vatandaşı bir çaya bir simitte muhtaç etmiş olacaksınız. Bunu 100 TL’ye yükselterek işçilerimizin derdine derman olabiliriz. Mutlaka Meclis bu yasa teklifimizi gündeme alıp yurttaşlarımız güvenceyle almalıdır.

MB FAİZ KARARI

Bugün MB faiz kararını açıkladı. Naci Ağbal göreve gelmişti, ‘faiz neden, enflasyon sonuç’ saçmalığını görüp ben sıkı duruşu devam ettireceğim enflasyon düşünceye yüksek faiz politikasına devam edeceğim dedi. Faizi yüzde 17’den yüzde 19’a yükselttiği günün sonunda bir gece yarısı operasyonu ile görevden alındı. Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu göreve geldi ve herkeste faiz düşürür beklentisi oluştu. Merkez Bankası faizi sabit bırakma kararı verdi ama ayrıntı detaylarda gizlidir. Merkez Bankası başkanı saraydan gelen basınç üzerine artık ilave sıkıştırma ifadesini para politikası kararından çıkardı, gerekirse ilave sıkılaştırma ifadesini para politikası kararından çıkardı. Aynı şekilde sıkı duruşu uzun süre sürdüreceğim ifadesini de karardan çıkardı. Bunu nasıl algılayacak tefeci faizle borç verenler, demek ki bir sonraki toplantıda yeni başkan faizi düşürecektir. Bunun sonucunda da tefeci faizle borç verenler bakın karar açıklandığında dolar 8.05 idi, hemen arkasında dolar 8.15 seviyesine çıktı. Türkiye faiz döviz ve kur sarmalı içindedir. Buradan çıkmanın tek yolu vardır. Şu an Meclisin ve kurumların inisiyatif alması gerekir, tek adam karar verdiği takdirde faiz ve döviz yükselmeye devam edecektir.

KALİFİKASYON DEMEK AKP’Lİ OLMAK DEMEK DEĞİL

Diğer bir nokta Sayın Erdoğan dün ‘İşsizlikte iyi bir noktaya geldik, kalifikasyonu olan gençler iş buluyor’ dedi. Şimdi ben bunun neresini düzelteyim. İşsizlikte iyi bir noktaya geldik diyor Erdoğan. Oysa şu an da en az 10 milyon gencimiz, vatandaşımız işsiz. Kalifikasyonu olan gençler iş buluyor diyor. Ya ben şimdi soruyorum Cumhurbaşkanına bu kalifikasyonu olan gençler kim acaba? Hani geçtiğimiz günlerde bir pudra şekeri skandalı yaşadık Kürşat Ayvatoğlu olayında. Acaba o bir anda köşeyi dönmeyi bilen gençler mi kalifikasyonu olan gençler. Kalifikasyon demek AKP’li olmak demek değildir, AKP’ye yandaş olmak değildir. Kalifikasyon dediğiniz liyakattır ve bizim milyonlarca liyakatlı gencimiz işsiz durumdadır. İşsizlikte de iyi bir bir noktaya gelmedik.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.