Paylan’a suikast planı iddiası: ‘Kamera kayıtları yok’ deniyor, bu imkansız bir şey

Paylan’a suikast planı iddiası: ‘Kamera kayıtları yok’ deniyor, bu imkansız bir şey
Yayınlama: 28.10.2022

HDP’li Paylan Meclis’te kendisine suikast düzenleneceği iddialarına dair Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergisine yanıt geldi. Başkanlık, kayıtları paylaşmadı. Paylan, savcılığın iki aydır harekete geçmediğini söyleyerek tepki gösterdi.

Alaattin Çakıcı’nın eski avukatlarından Mehmet Sinan İnce’nin 2016 yılında TBMM’de HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’a suikast düzenleyeceğini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Paylan, TBMM’de kendisine suikast düzenlenmesi planını açıkladığını belirterek Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulundu.

Gazete Duvar’da yer alan Serkan Alan’ın haberine göre Meclis Başkanlığı Paylan’a iki ay sonra yanıt verdi.

‘SİLAHLA GİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Meclis Başkanlığı verdiği yanıtta ilgili maddeyi hatırlatarak, TBMM’ye görev, ziyaret veya gezi maksadıyla gelen ziyaretçiler ile getirdikleri her türlü eşyaların elle, gözle, araç altı kontrol cihazı, kapı dedektörü, X-RAY metal dedektörü, gerektiğinde bomba dedektör köpeği ve bomba uzmanı ile arandığını söyledi. Başkanlık şu yanıtı verdi:

“Söz konusu güvenlik uygulaması göz önünde bulundurulduğunda TBMM yerleşkesi ve kullanımındaki binalara herhangi bir şekilde silah vb. araçla girilmesi mümkün değildir. Bu bağlamda dilekçeye konu Mehmet Sinan İnce isimli ziyaretçinin de TBMM’ye silahla giriş yaptığına yönelik herhangi bir vaka kayda geçmemiştir.”

‘ZİYARETE İLİŞKİN KAMERA KAYITLARINA ULAŞILAMADI’

Meclis Başkanlığı, Paylan’ı tehdit eden İnce’nin ziyaret bilgilerinin, TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu’nun, “TBMM’ye gelen ziyaretçilerin ve ziyaret edilen kişilerin bilgilerinin üçüncü kişilere verilmemesine” yönelik kararı gereğince paylaşılamayacağını kaydetti.

Meclis Başkanlığı, İnce’nin Meclis’e girip girmediğinin kamera kayıtlarıyla tespit edilemeyeceğini şu sözlerle ifade etti:

“Dilekçenizde bahsi geçen ziyaretin üzerinden yaklaşık altı yıl geçmiş olduğundan, söz konusu ziyarete ilişkin kamera kayıtlarına ulaşılabilmesi de mümkün olmamıştır.”

SORUŞTURMA AÇILMAMIŞ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın söz konusu tehdide ilişkin Meclis Genel Sekreterliği’nden bilgi ve belge talebinde bulunduğu belirtilen yanıtta, “Bu kapsamda iddialarla ilgili olabilecek bilgi ve belgeler savcılık makamı ile paylaşıldığından, aynı konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ayrı bir soruşturma açılmamış ve suç duyurusunda bulunulması yoluna da gidilmemiştir” denildi.

‘MECLİS’E ÇAĞRI YAPIYORUM, HAREKETE GEÇMİYOR’

HDP’li Paylan, infaz edileceğine yönelik çok ciddi iddiaların olduğunu, bu iddialar karşısında devlet aygıtının harekete geçmediğini belirterek “Bu da benim şüphelerimi artırıyor. Herhangi bir olayda iki saat içerisinde harekete geçen savcılık iki aydır harekete geçmiyor” dedi.

‘DEVLETİN KAYITLARI HİÇBİR ZAMAN YOK OLMAZ’

Meclis Başkanlığı’nın başvurusuna verdiği yanıtı değerlendiren Paylan şöyle devam etti: “Üyesi olduğum Meclis’e çağrı yapıyorum Meclis de harekete geçmiyor. Meclis Başkanlığı’na verdiğim dilekçeye verilen yanıtta, ‘Meclis’e silah girmesi mümkün değildir, kayıtları size veremeyiz’ gibi açıklamalarla karşı karşıya kaldım. Bu da benim bu meselenin üzerine gidilmediğine yönelik şüphelerimi artırıyor. Ya gidilemiyor ya da gidilmiyor. İkisi de çok kötü. ‘Kamera kayıtları yok’ deniyor. Bu imkânsız bir şey, devletin kayıtları hiçbir zaman yok olmaz.”

‘BUNUN ÜZERİNE GİDİLMİYOR’

TBMM’ye girişlerde milletvekillerinin araçlarının aranmadığını, İnce’nin paylaşımında “Milletvekilinin danışmanından döndü” ifadesini kullandığını hatırlatan HDP’li Paylan, “Demek ki bir milletvekiliyle beraber buraya giriyor. Silahı da o şekilde soktuğu ortada. Ama bunun üzerine gidilmiyor” dedi.(Kaynak)