Pentagon’dan Türkiye’ye uyarı: Yeni bir askeri harekata güçlü şekilde karşıyız

Pentagon’dan Türkiye’ye uyarı: Yeni bir askeri harekata güçlü şekilde karşıyız
Yayınlama: 01.12.2022

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Türkiye’nin Suriye’de olası kara harekatına ikinci uyarı geldi. Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile görüşmesinde ABD’nin yeni bir harekata “güçlü şekilde karşı çıktığının” söylediği açıklandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın çarşamba günü Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin Türkiye’nin Suriye’de yeni bir harekat yapmasına “güçlü şekilde karşı çıktıklarını” söylediğini duyurdu.

Pentagon ayrıca Austin’ın Taksim’de 13 Kasım’da yapılan bombalı saldırı nedeniyle taziyelerini ilettiğini ancak olası kara harekatının Suriye’deki gerginliği artıracağına yönelik endişeleri aktardığını açıkladı.

‘TÜRKİYE’NİN EYLEMLERİNİN BAZILARI ABD PERSONELİNİN GÜVENLİĞİNİ DOĞRUDAN TEHDİT ETTİ’

Açıklamada “Bakan Austin düzenlenen son hava saldırıları dâhil, kuzey Suriye ve Türkiye’de gerginliği artıran eylemlerden duyduğu endişeyi ifade etti. Bu eylemlerden bazıları, IŞİD’i yenmek için Suriye’deki yerel ortaklarla çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit etti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Bakan Austin gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu ve Bakanlığın Suriye’de yeni bir Türk askeri operasyonuna olan güçlü muhalefetini paylaştı” dendi.

AKAR: 51. MADDE’DEN DOĞAN MEŞRU MÜDAFAA HAKLARIMIZ

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, 30 Kasım 2022 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İkili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularının ele alındığı görüşmede Bakan Akar tarafından; Türkiye ve ABD’nin iki önemli müttefik olduğu, milletimizin ve sınırlarımızın güvenliğini sağlamak üzere Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız kapsamında terörle mücadele operasyonlarının yapıldığı vurgulandı.”

MSB ayrıca görüşmede Akar’ın “Terörle mücadelede iş birliği ve dayanışmanın bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe katkı sağlayacağını, bu kapsamda IŞİD ve diğer tüm terör örgütlerine karşı iş birliğine hazır olduğu operasyonlarda tek hedefin teröristler olduğunu, koalisyon güçlerine veya sivillere zarar verilmesinin asla söz konusu olmadığını” söylediğini de duyurdu.

PENTAGON DAHA ÖNCE DE UYARDI

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin olası kara harekatıyla ilgili açıklama yapmıştı. Ryder, Türkiye’nin Rojava’daki son saldırıları üzerine SDG’yle IŞİD karşıtı devriyeleri azalttıklarını açıklayarak “Bir kara harekâtı, IŞİD’e karşı büyük mücadeleyle elde edilen kazanımları tehlikeye atar” demişti.