Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde hizmete açılan ve Silvan’ın ilk Kürtçe kitapçısı Peyman Kitap Silvanlıları Kürt edebiyatıyla buluşturdu. Kitapçılın yanı sıra Kürtçe ve İngilizce öğretmeni olan ‘Peyman Kitap’ın sahibi Diyadin Dargın Jiyan Haber’den Veysi Atmeca’ya konuştu.

Asimilasyon çarkına kendi imkanlarımla dur demek istedim

Silvan bilindiği gibi Diyarbakır’ın ilçeleri arasında Kitap okuma oranı ve Kürtçeye sahip çıkma anlamında ilk sırada. Bende bir Silvanlı olarak hem kendi topraklarımda Kürtçenin ve Kürt kültürünün gelişmesi ve sahip çıkılması amacıyla Kürtçe ağırlıklı bir kitap evi açtım. Bilindiği gibi halkımız yoğum bir şekilde asimilasyon çarkında. Kültürünü ve özellikle de dilini kaybetme eşiğine getirilme durumu var. Var olan asimilasyon çarkına Silvan’da Kürtçe bir kitapevi açarak dur demek ilk amacımdı.

Silvanlılar: Keşke yıllar önce açılsaydı

Her ne kadar koronavirüsün yaygın olmasının ve okulların kapalı olmasının olumsuz etkileri olsa da Silvan halkından olumlu dönüşler aldık. İnsanlar keşke yıllar önce böyle bir yer açılsaydı, Silvan’ın okumaya ve Kürtçeye sahip çıkamaya ihtiyaç var diyerek sevinçle karşıladı.

Amacımız kültür çalışmalarını yaygınlaştırmak

‘Peyman Kitap’ olarak sadece Kürtçe kitap satışları yanında birçok alanda kültür çalışmalarımız olacak. Peyman Kitap bünyesinde Silvan’da okuma grupları, dergi çalışmaları ve imza etkinlikleri yapmayı düşünüyoruz. Kürtçe bir yayınevini iler ki günlerde açmak da planlarımız arasında. Aynı zamanda İngilizce-Kürtçe çeviri yaparak Kürt dilinin ve edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmak istiyorum.
Veysi Atmeca / Diyarbakır – Silvan