Hasta tutuklu Nimet Deyiş, 30 yıllık cezası bitmesine rağmen kaldığı Maraş Türkoğlu L-1 Tipi Kapalı Cezaevi’nde İGK’nin “Pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliye edilmiyor.

Maraş Türkoğlu L-1 Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Nibet Deyiş, 30 yıllık cezasını bitirmesine rağmen Cezaevi İdari Gözlem Kurulu’nun (İGK)  “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliye edilmiyor.

ŞİMDİ İSE TORUN SAHİBİ

Gözaltına alındığı 1992 yılında 40 gün işkencede kaldıktan sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) gizli tanık beyanıyla tutuklanan Nimet Deyiş’e, açılan dava sonucu “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Tutuklandığında 6 çocuğu olan Deyiş’in, şimdi torunları bulunuyor.

CEZAEVİ CEZAEVİ DOLAŞTI

Tutuklu bulunduğu sürede birçok cezaevi dolaştırıldığını anlatan eşi Sultan Deyiş, “Benim şu an hatırladığım cezaevleri Ordu, Amasya, Şırnak, Antep gibi en az 10 cezaevi kendi istemi dışında götürüldü. Şu anda da Maraş Türkoğlu L- 1 Cezaevi’nde kalıyor” dedi.

‘BİRÇOK HASTALIĞI VAR’

Eşinin hastalıkları gözaltında gördüğü işkence sonucu olduğunu ifade eden Deyiş, “Böbrek, prostat ve en son bel fıtığı ameliyatı oldu. Farenjitten dolayı bazen konuşamaz duruma geliyor. Hastaneye canları istedikleri zaman götürüyorlar. Son dönemlerde ilaçlarını da vermiyorlar” diye belirtti.

PİŞMANLIK DAYATILIYOR’

Cezası 11 Temmuz’da bitmesine rağmen tahliyenin sürekli engellendiğini vurgulayan Deyiş, “Cezası 3 aydan fazla bir süredir bitti. Ancak pişmanlık dayatmasına kabul etmediği için infazı 6 ay yakılarak tahliyesi ertelendi. Bir insan 30 yıl yatacak sonra gelip, pişmanlık olacak bu olacak bir şey değil. Çünkü pişman yapacak bir şey yapmadı ve neyden pişmanlık duysun? Cezaevi idaresi eşime tahliye olmayacaksın, 10 yıl daha burada kalabilirsin tehdidinde bulunuyor” diye konuştu.  

 ‘BAŞ EĞMEYECEK’

Ülkede adalet olsaydı bu durumların yaşanmayacağına dikkati çeken Deyiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürtlere baş eğdirilmek isteniyor. Eşim baş eğse bırakacaklar, yapmadığı için bırakmıyorlar. Ne kadar baskı ve zülüm olursa olsun buna karşı direneceğiz. Artık bu zulüm yeter. Nereye kadar böyle gidecek. Hasta ve infazları yakılan tutuklular serbest bırakılsın. Biz barış istiyoruz. Adalet istiyoruz.”

‘TUTUKLULARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’

Cezaevinde hasta tutuklulara sahip çıkması gerektiğini dile getiren Deyiş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler tutuklularımıza sahip çıkalım ve onlar için ayağa kalkalım. Onlar bizler için tutuklandı. Biz de onların mücadelesinin yanında olacağız.”