Pişmanlık dayatılan Batmanlı 30 yıllık tutuklu tahliye edilmedi

Pişmanlık dayatılan Batmanlı 30 yıllık tutuklu tahliye edilmedi
Yayınlama: 17.01.2023

Kandıra T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde olan 30 yıllık tutuklu Songül Bağatır “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliyesi 6 ay ertelendi. 

Kocaeli Kandıra T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Songül Bağatır, 30 yıllık cezası bitmesine rağmen tahliye edilmiyor. Bağatır, “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için tahliye edilmediği öğrenildi.  Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun  “iyi halli olmadığı” yönünde hazırladığı rapor gerekçesiyle tahliyesi 6 ay ertelendi. 27 Aralık’ta tahliye olması gereken Bağatır, kurulun keyfi tutumundan kaynaklı bırakılmıyor. 

1993 yılında Batman’da gözaltına alınan Bağatır, ardından çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) tutuklandı. Bağatır’a  “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla müebbet hapis cezası verildi. 

SÜRGÜN VE İŞKENCE

Bağatır’ın nefes darlığı, fıtık problemi yaşadığı, gördüğü işkence sebebiyle romatizma sorunu yaşıyor.  Bağatır, sırasıyla Diyarbakır, Urfa, Siirt, Batman, Şakran, Alanya, Şırnak, Van, Erzurum, Elazığ, Mersin, Tarsus cezaevlerine gönderildi. Kızının tahliyesinin engellemesine tepki gösteren baba Ali Bağatır, pişmanlık dayatmasına karşın kızının kurula “Otuz yıldır içerdeyim neyin pişmanlığı” diye cevap verdiğini söyledi. Bağatır, sürgün ve işkence ile geçen 30 yıla 6 ayın daha eklendiğini söyledi.

ÖMRÜ CEZAEVİNDE GEÇTİ

Kızının gözaltına alındığı zaman işkence gördüğünü belirten Bağatır, “İşkence sonrası tutuklandı. Daha sonra birçok cezaevine sürgün edildi. Ömrünü cezaevinde geçiren kızımın tahliye olacağı günü beklerken infazının yakıldığı haberi bize verildi. O kadar büyük sıkıntıdan sonra tam kavuşacağımız gün geldi. Hazırlıkta yaptık lakin tahliye etmediler. İşkencede sınırı tanımıyorlar. Fiziki işkenceye psikolojik işkenceyi de eklemişler. Bunun için her türlü yola başvuruyorlar. Sadece bize değil tüm tutuklulara bu yapılıyor. Yeter artık bu işkence son bulsun. Ailelere ve cezaevinde yapılan bu zulüm son bulsun” diye konuştu. (MA)