Kızıltepe’de içinde 3’ü çocuk 6 kişi bulunduğu aracın polislerce taranması ve yurttaşların darp dildiğinin görüntüleri ortaya çıktı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Bölge Trafik Amirliği’nin yanındaki polis kontrol noktasında, 5 Ağustos gecesi Kızıltepe Galericiler Sitesi Başkanı Tarık Birleşik’in aracı, içinde 3’ü çocuk 6 kişi olduğu sırada özel harekat polisleri tarafından tarandı. GBT sorgusu sırasında polislerin hakaret ve şiddetine Birleşik’in tepki göstermesi üzerine yaşanan olayda, araca 8 mermi isabet ederken, şans eseri olayda yaralanan olmadı. Olayın ardından Birleşik ve kardeşi Ramazan Birleşik gözaltına alınırken, polislerin şikayeti üzerine haklarında “Görevi başındaki polise mukavemet ettikleri” iddiası ile soruşturma başlatıldı. Birleşik kardeşler de polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Olaydan sonra ifadeleri alınan polislerden K.T. ve V.E., Birleşik’in A.S. isimli polise “hakaret ve tehdit” ettiğini öne sürdü. Ancak 2 polisin ifadesinin aksine hakaret ve tehdide maruz kaldığı iddia edilen polis A.S. ise, hakaret veya tehditten bahsetmedi.

Polislerin ve Birleşik kardeşlerin şikayeti üzerine başlatılan iki soruşturma, Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülürken, olay anına ait güvenlik kamerası görüntülerine Mezopotamya Ajansı (MA) ulaştı. Polis kontrol noktasının güvenlik kameralarına yansıyan görüntüde, Tarık Birleşik tarafından kullanılan aracın kontrol noktasına girdiği sırada oluşan kuyruk nedeniyle bir süre beklediği görülüyor. Bu sırada Tarık Birleşik, araçtan inerek bir polisin yanından geçtikten sonra sol tarafa doğru gidiyor. Anlatımına göre Birleşik, tanıdığı birine selam verdikten sonra geri dönüp aracına biniyor. Bir süre bekleyen Birleşik, önündeki aracın yoluna devam etmesinin ardından GBT kontrolü için aracını ileriye alırken, görüntüden çıkıyor.

8 KURŞUN İSABET EDİYOR

Olayın devamı ise, kontrol noktasının çıkış bölgesinde kayıt alan bir başka kameraya yansıyor. Birleşik’in kullandığı aracın önündeki araç geçtikten sonra kimliklere bakan polisin, eli ile kimi hareketler yaptığı görülüyor. Bu sırada GBT kontrolü için Birleşik ve beraberindekiler kimliklerini uzatırken, polis ile aracın ön tarafından oturan Ramazan Birleşik arasında sözlü tartışma yaşanıyor. Bir süre sonra tartışmaya, kontrol noktasındaki masada oturan başka bir polis de dahil olurken, karşılıklı tartışma, başka polislerin de karışmasıyla büyüyor. Bunun üzerine polisler, Birleşik’e aracını ileride sağa çekmesi yönünde işaretler yapıyor. Bir başka polis ise, aracın şoför mahallinin kapısını açıyor. Polisler Birleşik’i çekiştirdikleri sırada araç hareket ederken, bir özel harekat polisi önce havaya sonra da araca ateş açıyor. Daha sonra yapılan olay yeri incelemesinde araca 8 kurşunun isabet ettiği tespit ediliyor.

DARP VE TERS KELEPÇE

Aracı park eden Tarık Birleşik, araçtan inmeye çalıştığı esnada polisler üzerine atlayarak, darp etmeye başlıyor. Darp edilen, asfaltın üzerine yüz üstü yatırılan Birleşik, daha sonra ters kelepçeleniyor. Birleşik, bir süre o şekilde asfaltın üzerinde bekletiliyor.

‘POLİSİN KEYFİYETİNİN SONUCU’

Birleşik kardeşlerin avukatı Azad Abdan, görüntülerde de olayın başından beri anlattıkları şekilde yaşandığının net olduğunu ifade etti. Dosyanın halen savcılığın önünde olduğunu ve ileriki günlerde dosyada gelişmeler yaşanmasını beklediklerini ifade eden Abdan, olayın başından bu yana polislerin keyfi hareketlerinden kaynaklandığını belirttiklerini söyledi. Polislerin hiçbir yurttaşa hakaret etme hakkı olmadığını belirten Abdan, “Polisin hakaretlerine tepki göstermek yurttaşın en doğal hakkı. Müvekkillerim de bu haklarını kullanmışlardır. Ancak görüntülerde de görüldüğü gibi kolluk elindeki kolluk gücüne dayanarak, keyfi işlem yapmaya çalışmıştır. Bu keyfiyetin sonucunda da bu olay meydana gelmiş, üstüne müvekkilim darp edilmiştir. Müvekkilim Anayasal olarak kendi hakkını ve yurttaşın hakkını savunmuştur. Hukuk devletinden bahsediyorsak eğer hukuk yurttaşının yanında olmalı” dedi. Abdan, dosya kapsamında polislerin gerekli cezayı alması için hukuki mücadelelerini vereceklerini ifade etti.(MA)