Rojava’daki özerk yönetim deprem bilançosunu açıkladı

PAYLAŞ - BEĞEN

Suriye’de binlerce kişinin ölümüne yol açan Maraş merkezli depremler Rojava’nın Suriye Demokratik Güçleri kontrolündeki bölgelerinde görece az hasara yol açtı. Depremler nedeniyle altı kişi ölürken, 50’den fazla kişinin yaralandığı açıklandı.

https://youtu.be/-B3e4xMKmkg

Maraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Türkiye ve Suriye’de 37 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Rojava’da Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki bölgeler ise ülkenin geri kalanına göre depremlerde daha az can ve mal kaybı yaşadı.

AFAD verilerine göre Türkiye’de 32 bin 974 kişi depremler nedeniyle öldü. Suriye’nin kuzeybatısında Esad hükümetine silahlı muhalefetin kontrolündeki bölgelerde Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre 4 bin 400’den fazla kişi öldü. Esad hükümetinin verilerine göre ise hükümetin kontrolündeki bölgelerde 1414 kişi depremler nedeniyle öldü. Bu rakamların enkaz altında hala çok sayıda kişi olması nedeniyle ciddi şekilde artması bekleniyor.

Diğer yandan depremlerden daha az etkilenen Rojava’da SDG kontrolündeki bölgelerde deprem kaynaklı altı kişinin öldüğü, 57 kişinin de yaralandığı duyuruldu. ANF’ye konuşan Kuzey-Doğu Suriye Yerel Yönetimler ve Çevre Komitesi Yönetim Üyesi Şîlan Ehmed bölgede altı kişinin öldüğünü, 57 kişinin yaralandığını söyledi. Ehmed çok sayıda binada hasar oluştuğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Halep kentinde 216 yapı ve içerisinde yaşayan 813 ailemiz zarar gördü. Kobani’de de 52 yapı zarar gördü ve bu binalarda gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Minbic kentinde de 125 yapı zarar gördü. Bölgemizde zarar gören ve tehlike arz edilen binalar tahliye edilip, sakinlerinin barınması için gerekli yerler hazırlandı. Zarar gören yapıların tespiti Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) çatısı altındaki Mühendisler Odası ve belediye ekiplerince yapılıyor.

‘400 CİVARINDA YAPININ YIKILMASI YA DA ONARILMASI GEREKİYOR’

“Gerekli incelemelerin ardından yıkılması gereken yapılar, gerekli tedbirler alınarak yıkılıyor” diyen Ehmed “Kısmi zarar gören binalar için ise onarım ve kolonlarının güçlendirilmesi çalışmaları yapılıyor. Bir hafta boyunca depremden zarar gören yapılar için yaptığımız çalışmalar sonucunda 400 civarında binanın daha yıkılması veya onarılması gerekiyor. Halep, Minbic ve Kobani’de bulunan ekiplerimiz 24 saat boyunca aralıksız çalışma yürütüyor” ifadelerini kullandı.