Sanatçılardan, açlık grevlerine sahiplenme çağrısı

Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar ve Erdoğan Emir cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çeken ve sahiplenme çağrısı yapan açıklamalarda bulundular.

Sanatçılardan, açlık grevlerine sahiplenme çağrısı
Yayınlama: 10.02.2021

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde artan hak ihlallerinin son bulması amacıyla başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevleri 76’ncı gününde devam ediyor. Toplumun birçok kesiminden cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine destek çağrıları yapılırken, bir destek de sanatçılardan geldi. 
 
TECRİT İÇİNDE TECRİT
 
Cezaevlerinde birçok hak ihlalinin yaşandığını belirten sanatçı Pınar Aydınlar, özgürlük alanının olmadığı cezaevlerinde tutukluların tecrit içinde tecridi yaşadığını belirterek, “Bu bir esir alma politikasıdır” dedi. Sadece cezaevlerinde değil dışarda da toplumun tecrit altında olduğunu aktaran Aydınlar, “İktidar kendileri gibi düşünmeyenleri faşizan uygulamalarla bastırmaya çalışıyor” diye ifade etti. 
“Abdullah Öcalan Kürt halkının önderidir” diyen Aydınlar, son olarak şunları söyledi: “Tecrit Öcalan şahsında tüm insanlığa uygulanmaktadır. Yıllarıdır süren bir tecrit gerçekliği söz konusu. Bunu hiçbir şekilde onaylamıyorum. Bir an önce tutsakların talepleri kabul edilmeli ve tecrit son bulmalı.” 
 
GREVİ SAHİPLENME ÇAĞRISI
 
Açlık grevlerini “insanlık onurunun bir mücadelesi” olarak tanımlayan sanatçı Ferhat Tunç da tutukluların açlık grevi direnişi ile Kürt sorununun çözüm ve barış yolunda tarihi bir rol oynadıklarını belirtti. Dışardakilerin temel görevinin de tutukluların sesine ses vermek olduğunun altını çizen Tunç, “Onların bedenlerini açlık grevine yatırması dışarıdakilerin yetersiz kalmasıyla izah edilir. Bu eksikliği giderebilmek için onların sesine ses olunmalı, taleplerini dillendirmeliyiz. Açlık grevlerine sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu. 
 
İNSANLIK ONURUNA AYKIRI
 
Ağır tecrit koşulları ile insanlık onurunun hiçe sayıldığını aktaran sanatçı Erdoğan Emir ise, “Kişinin kim olduğuna bakmaksızın hangi sebepten içerde tutulursa tutulsun onun haklarına saygı gösterilmesi önemli bir hukuk anlayışı ve tavrıdır. Demokratik ülkelerde hukukun üstünlüğü esastır. Kişilerin hapishanedeki haklarını güvence altına almak gelişebilecek bütün olumsuzlukları bir anda ortadan kaldırabilecek bir adım olacaktır. Yaşam kutsaldır ve savunulmalıdır” ifadelerinde bulundu. (MA)