Sansüre karşı ‘Susmak Yok’ kampanyası

Sansüre karşı ‘Susmak Yok’ kampanyası
Yayınlama: 13.10.2022

DİSK Basın-İş, Meclis’te görüşülen “Sansür Yasası”na karşı sanal medyada “Susmak Yok” kampanyası başlattı. 

AKP-MHP ortaklığıyla Meclis’e sunulan ve “Sansür Yasası” olarak tanımlanan “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri bugün de devam edecek. Teklifin birinci bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından ikinci bölümün tümü üzerinde görüşmelere geçildi. Tartışmalı 29’uncu madde görüşmeleri sırasında muhalefet vekillerinin protestoları üzerine birleşime ara verildi. Görüşmelerin bugün sürmesi bekleniyor.

GAZETECİ ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

DİSK Basın-İş, oturum öncesi sanal medyada “#SusmakYok” etiketiyle eylem başlattı. Eyleme gazeteci ve meslek örgütlerinin yanı sıra çok sayıda siyasetçi, sendikacı, sanatçı ve akademisyen de destek verdi. Etiket kısa sürede Türkiye gündeminin ilk sıralarına yerleşti.  

Bazı paylaşımlar şöyle:

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği: #SusmakYok çünkü gazeteciler sussaydı, dünya #MahsaAmini’yi bilmeyecekti, duymayacaktı.

DİSK Basın-İş: Sus dedikçe yazacağız; çünkü #SusmakYok Meclis’te hala görüşmeleri devam eden Sansür Yasası’na karşı herkesi bizimle birlikte #SusmakYok demeye davet ediyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!

Gazeteciler Sendikası: Sus dedikçe yazacağız, Sus dedikçe konuşacağız #SusmakYok. Sansür yasasına boyun eğmeyeceğiz!

Toplumsal Özgürlük Partisi: Halkın haber alma hakkını savunmak için, gazetecilerin ve sosyal medya kullanıcılarınının hapse girmemesi için #SusmakYok

Kadın Savunması: Mecliste görüşmeye devam edilen Sansür Yasa Tasarısı ‘na karşı #SusmakYok diyoruz, kadınları susturamazsınız. Gerçekleri susturamazsınız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz sadece bir slogan değildir kadınlar için!

Gazeteci Dayanışma Ağı: Sesimizi kısmaya çalışan Sansür Yasası’na #SusmakYok “Sus” dedikçe konuşacağız!

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: Halkın haber alma hakkına getirilen sansüre, gazetecilere yönelik baskı dayatma ve hapsetme yasasına karşı #SusmakYok, Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz! “Sus” dedikçe konuşacağız!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: Kuzey Kore’nin yerine geleceğiz bu gidişle, 180 ülke arasında 149’uncuyuz, Kuzey Kore 180’inci. Bu yasayı da çıkarırsanız 180’inci olacağız. Bakın, yalan falan değil, belgeler var. @DFGDernegi raporunu görün. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Gerçek enflasyondan, gerçek işsizlikten, geçim zorluklarından bahsetmeyi bile “suç” kategorisine sokarak işçi sınıfının ve halkımızın her gün yaşadığı ve tanık olduğu hakikati değiştirmek mümkün değildir. 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Sansürden, yasaktan, Saray yargısından korkumuz yok.Korkması gerekenler yolsuzluğu, hırsızlığı, arsızlığı meslek edinenler. Çok yakında hesaplaşacağız!