Sason çileği, dünya pazarına açılmak istiyor

Sason çileği, dünya pazarına açılmak istiyor
Yayınlama: 15.06.2021

Sason’da birkaç aileyle başlayan çilek yetiştiriciliği, bugün sayıları yüzleri geçti. Geçimini bu işle sağlayan 400 aile, dünya pazarına açılmak istiyor.  

Batman’ın Sason ilçesindeki yurttaşların geçimini sağladığı tütünün yasaklanmasının ardından 2007 yıllında çilek yetiştiriciliği ilgi gördü. İlk başlarda 5 çiftçi ve 5 dönüm alanda başlayan çilek yetiştiriciliği şimdilerde 400 aileyi aşarak, bin 200 dönüm büyüklüğündeki araziye ulaştı. Nisan ve Ekim ayları arasında yapılan çilek hasadında, yıllık ortalama 3 bin 500 ton rekolte elde ediliyor. İklim koşullarının uygunluğu dolayısıyla kendine has aroması ve özellikleriyle ön plana çıkan Sason çileği, tarladan kilosu 7 ile 8 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.  Batman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuruyla coğrafi işaret alan Sason çileğine, dünya pazarında yer edinmek için yol aranıyor.  

İMDADA YETİŞTİ 

İlçede Nisan ayı sonlarında başlayan çilek hasadı, sıcak hava ve kuraklık nedeniyle azalsa da devam ediyor. Çilek yetiştiricisi Mizbah Kaplan, tütünün yasaklanmasının ardından geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, çilek işi zor durumda olan ilçe halkının adeta imdadına yetiştiğini söyledi. İlkbaharda başladıkları çilek üretiminin sonbaharın sonlarına kadar sürdürdüklerini vurgulayan Kaplan, “Çilek yoğun bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Çapa, sulama, fidan ekimi, onarım ve bakımı ile uğraşıyoruz. Yoğun bir bakımın ardından ilkbaharda tutan çileğin toplanma kısmına geçiyoruz. Çok eken kişiler, işçilere bu işi yaptırıyor. Az ekenler ise kendisi topluyor” diye anlattı. 

KİLOSU 7 BUÇUK LİRA  

Yetiştirdikleri çileğin hormonsuz olduğunu söyleyen Kaplan, doğal hayvansal gübreler kullandıklarını dile getirdi. Çileğin sağlıklı bir meyve olduğuna dikkati çeken Kaplan, hasadın bir kısmını Sason-Batman yolu üzerinde, bir kısmını da Batman, Mardin ve Diyarbakır’a sattıklarını söyledi. Tarlada çileğin kilosunu 7 buçuk TL’den sattıklarını kaydeden Kaplan, kasa olarak da fiyatının 35 ile 40 TL arasında değiştiğini ifade etti. Sason çileğinin hakkettiği değeri alması için dünyaya daha fazla açılması gerektiğine değinen Kaplan, bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.  

REÇEL VE HOŞAF YAPILIYOR 

Bir diğer üretici Mizgin Kaplan ise çilek bakımının yıl boyunca sürdüğünü belirterek, Nisan ve Ekim arasında çileği toplamaya başladıklarını hatırlattı. Sabah ve öğlen saatlerinde çileği topladıklarını dile getiren Kaplan, sıcak havada toplanan çilek ile ılık havada toplanan çileğin tadının başka olduğunu ifade etti. Topladıkları çileğin bir kısmını sattıklarını anlatan Kaplan, “Kalanın bir kısmını kurutmaya bırakıyoruz. Reçel ve hoşaf yapıyoruz. Reçeli kış için hazırlıyoruz. Çilek işi yoğun bir emek isteyen iş. Neredeyse 1 yılımızı alıyor” diye konuştu. (MA/FETHİ BALAMAN)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.