Seçim öncesi tutuklanan 6 siyasetçi tahliye edildi

Urfa – Suruç 31 Mart seçimleri öncesi tutuklanan 16 siyasetçiden 6’sı tahliye edildi.

Seçim öncesi tutuklanan 6 siyasetçi tahliye edildi
Yayınlama: 26.07.2024

Urfa’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 6 Mart tarihinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan siyasetçilerin ilk duruşması dün görüldü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Pirsûs İlçe Eşbaşkanı Nazlı Binici ve Pirsûs Belediyesi meclis üyelerinin de aralarında olduğu 16 kişinin “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, Urfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gece saatlerine kadar devam eden duruşmayı, çok sayıda partili ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de izledi. Tutuklu 14 kişi, duruşmada hazır edildi. Erzincan Cezaevi’nde tutulan Baran Karak ve Serkan Bali ise, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. 

Kimlik tespiti sonrası söz alan tutsak siyasetçiler, isnat edilen suçlamaların asılsız olduğunu belirtti. Siyasetçiler, çalışmalarının kriminalize edilmeye çalışıldığına işaret ederek, dosyanın sadece gizli tanık ifadelerine dayandırıldığını söyledi. 

Savcı, Bülent Yaşar, Hikmet Ceylan, Hatice Yılmaz ve Mehmet Yüce’nin adli kontrol şartı ile serbest bırakılması, geri kalan tutsakların tutukluluk hallerinin devamını istedi. 

Tutsak avukatları, müvekkillerinin DEM Parti çatısı altında siyaset yaptığı için hedef gösterildiğini belirterek, tutuklamaların seçim arifesinde yaşandığını hatırlattı. Avukatlar, delil olarak sunulan gizli tanık ifadelerinin yetersiz olduğunu, müvekkillerinin tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Mahkeme, Bülent Yaşar, Recep Bali, Metin Bali, Hikmet Ceylan, Hatice Yılmaz ve Mehmet Yüce’nin adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar verdi. Diğer tutsaklar tahliye edilmedi. 

Duruşma 18 Ekim’e ertelendi.