Sedat Sezgin’den Edebi İzler Peşinde adıyla yeni bir kitap

Demokrat Haber, Edebiyat Haber ve Oggito gibi sitelerde okumaları üstüne yazdığı yazılarının yanı sıra romanları ve öykü kitaplarından tanıdığımız Sedat Sezgin’den sıradan okurlarla edebiyatseverlerin beğeniyle okuyacağı ve satır aralarında yaşadıkları döneme ve coğrafyaya yeniden bakmak zorunda kalacakları “Edebi İzler Peşinde” deneme-inceleme kitabı KDY etiketiyle yayımlandı.

Tadımlık:

Belirsizlik hepimizi çoğu defa tedirgin eder, bundan kaçınamayız. Bu ruh hâlinden kurtulmak için belki de insanın giremeyeceği risk, aşamayacağı engel yoktur. Doğru, hepimiz başkasına gereksinim duyarız. Başka bir göz tarafından fark edilmek, başka bir kulak tarafından dinlenmek isteriz. Bu başkasının varlığında kalbimizin hızlanmasına duyduğumuz özlem hiçbir şeyle kıyaslanamaz belki de. Ya da varlığımızla bu başkasının göğüs kafesinin altında durmadan çırpınan et parçasının o ölümcül sıkışma hissine, sadece bizim için attığını arzularız, o narsisçe duygunun, belki de düşüncenin demeliyim, karanlık gücünün etkisi itiraf etmeliyim ki her yerimizden yakalar bizi. Sanırım daha hiçbirimiz, en entelektüelimiz ve en büyük sanatçımız bile bu duygudan ya da bu duygunun karanlık yönünden kendini kurtaramadı. Bir şekilde hep bir başkasını aradı.

Bu başkasının varlığı (öteki olmak zorunda değil, öteki başka anlamlar da taşır, sadece başkası, yansıması ya da belki de yalnızca gölgesi demeliyim) kendimize bakma, tanıma, benliğimizle karşılaşmak için yüzümüze, hayır, ruhumuza tutulan bir nevi ayna görevi görür.

Tanrı kavramının kökeni belki de burada yatar: Boşluktaki korkunç yalnızlığımızı başkasıyla doldurmak. Muhtemelen evrendeki temel arayışımızın kökeni de buna benzerdir; hep bir başkasını, en çok da bize benzeyeni bulmak…

Arka kapak yazısı:

Bazen bir film, bir roman, bir öykü, bir şiir ve hatta bir tek dize bile bize bambaşka dünyaların kapılarını aralar ve bununla da kalmaz kendi hayatımız üzerinde birtakım değişiklikler yapmayı sağlar. Yazar Sedat Sezgin kendisinden de bir şeyler katarak ve makul bir mesafede durarak okudukları-izledikleri üstüne kafa yorup bu izlerin peşine düşüyor ve bu kapıları sonuna kadar aralamaya çalışarak adeta başka bir okuma şeklinin de mümkün olabileceğini gösteriyor.   

Sedat Sezgin kimdir?

1981 Batman doğumlu. Çocukluğunu köyde geçirdi. Lisans eğitimini sağlık alanında tamamladı. Yazın yaşamına öyküyle başladı. Sözcükler, Lacivert, Sincan İstasyonu, Şehir, Ekin Sanat gibi dergilerde öyküleri yayımlandı. Ayrıca Demokrat Haber, Oggito, Edebiyat Haber ve bazı sitelerde yaptığı okumalar üzerine yazıyor.