‘Senin başına bela olurum’ Deniz Poyraz’ın katili, bu kez mahkeme başkanını tehdit etti

‘Senin başına bela olurum’ Deniz Poyraz’ın katili, bu kez mahkeme başkanını tehdit etti
Yayınlama: 29.04.2022

İzmir’de, HDP il binasında Deniz Poyraz’ı (38) tabancayla vurarak öldüren Onur Gencer (27), 3’üncü kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme başkanından ‘tahrik indirimi’ isteyen Gencer, başkana ayrıca ‘Başına bela olurum’ tehdidi savurdu. Mahkemenin ara kararında sanık Gencer’in tutukluluğuna devam kararı verildi, duruşma 18 Temmuz’a ertelendi.

İZMİR – Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer davasında, hukuksuzluklara dikkat çeken avukatlar, mahkeme heyetinin reddedilmesini istedi. Ret talebini üst mahkemeye gönderen mahkeme heyeti, Gencer’in sonraki duruşmada salona getirilmesine karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına 17 Haziran 2021’de düzenlenen saldırıda Deniz Poyraz’ı katleden katil Onur Gencer hakkında açılan davanın 3’ncü duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Verilen kısa bir aranın ardından tekrar başlayan duruşmada, söz alan fail avukatı, verilen hükmü yetki belgesinin geçerli olduğunu, bu kararın maddi gerçeği ortaya çıkarmayacağını ve davayı uzatacağını belirterek, karardan rücu edilmesini istedi.

MAHKEME BAŞKANINI TEHDİT ETTİ

Söz alan avukat Türkan Aslan Ağaç da ‘reddi heyet’ talebinde bulundu. Ağaç, “Mahkemenin tarafsızlığının ortadan kalktığını düşündüğümüz için çekilmenizi istiyoruz. Eğer bunu kabul etmezseniz biz heyeti reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Avukatların yaptığı konuşmaların ardından mahkeme başkanı sanığa söz verdi. Sanık Gencer, “Kendi söylemleri gösteriyor ki HDP binaları terör yuvalarıdır’ diyerek tahrik indirimi istedi. Bunun üzerine salondakiler sanığa tepki gösterdi. Mahkeme başkanı sanık Gencer’i uyardı. Sanık Gencer bu kez mahkeme başkanına hitaben, “Senin başına bela olurum” deyince salonda bir kez daha tepkiler yükseldi. Mahkeme başkanı sanığın SEGBİS odasından çıkarılmasına hükmetti.

HEYET REDDEDİLDİ

Ardından söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Yetkilendirilmiş bir avukatım. Bana doğrudan soru sorma hakkını imkansız kıldınız. Bu duruşmayı sanal hale dönüştürdünüz. Sanık, yargıç konuşmaya kulak kabarttı. Sanık burada olmadığında, tanıklar burada dinlenmediğinde yargılama yapılmaz. Yargılamanın sağlıklı bir şekilde adalete ulaşacak bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Mahkemeniz öncelikle çekilmeyi düşünsün. Ara kararlarda kurduğunuz gerekçelerin tarafsız ve bağımsızlığa gölge düşürdüğünü düşünüyoruz. Bu nedenle heyeti reddediyoruz. Bu ülke için adalet istiyoruz. Arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Siz verdiğiniz kararla bunun önünde duruyorsunuz. Her bir üyenizi reddediyoruz” dedi.

YETKİ BELGESİ KABUL GÖRÜLMEDİ

Mahkeme başkanı, yetki belgesiyle duruşmaya katılan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in reddi hakim talebini avukatın yetkilendirildiği gerekçesiyle kabul etmedi.

‘HER BİR ÜYENİZİ REDDEDİYORUZ’

Yetki belgesi sunan avukatın talebinin reddedilmesi üzerine söz alan Türkan Aslan Ağaç, “Yetki belgesi verdiğimiz baro başkanının söylediği gibi sizin tarafsız ve bağımsızlığınıza gölge düştüğünü düşünüyoruz. Baro Başkanımız Özkan Yücel’in söylediği gibi her bir heyet üyenizi reddediyoruz” dedi.

‘ÜLKÜCÜLER KORUNUYOR’

Sözlerini sürdüren Ağaç, “Ülkücülerin suç işleme yetkisi yok. Ülkücü olduğu paylaştığı fotoğraflardan belli. Soruşturma aşamasında korundu. Mahkemenin sabahtan beri kurduğu ara kararlar aynı sürecin göstergesi. Ülkücülerin, SADAT’çıları saklamaya dönük bir davranış. Ekrana koyduğunuz sanığın suç işleme özgürlüğü yok. Kanuna ve hukuka uygun ara karar kurmanız gerekirdi. Tarafsızlığınız ortadan kalktığı için çekilmenizi talep ediyorum. Çekilmiyorsanız, komple heyetinizi reddediyorum” ifadelerini kullandı.

İddia makamı, mahkeme heyetinin reddi hakim talepleriyle ilgili işlemlerin yapılmasını, katil Gencer’in tutukluluk halinin devam etmesi yönünde mütalaa verdi.

MAHKEME BAŞKANININ SORUSUNA TEPKİ

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan katil Onur Gencer’e söz veren mahkeme heyeti “SEGBİS ile katılmak ister misiniz?” diye sordu. Mahkeme başkanının sorusuna salonda bulunan avukatlar ve yurttaşlar tarafından tepki gösterildi.

TAHRİK İNDİRİMİ İSTEDİ

HDP’ye hakaret eden katil Gencer, “Tahrik indirimi talep ediyorum” dedi. Gencer’in tavrını mahkeme heyetinin tutumuna bağlayan dava avukatları, “Bu gücü sanığa siz verdiniz” diye karşılık verdi.

SALONU TAHRİK ETTİ

Failin HDP’de bulunanlara “terörist” demesi üzerine salonda bulunanlar tepki gösterdi. Duruşma salonunda gerginlik yaşanırken, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Katilin bize hakaret etmesine izin veremezsiniz. Sizin huzurunuzda bize ‘terörist’ deniliyor. Biz demokratik siyaset yapan bir partiyiz, kimse bize o sözleri sarf edemez” sözleriyle tepki gösterdi.

MEMURUN YANINDA HAKARETLERİNİ SÜRDÜRDÜ

Failin duruşmaya getirilmesi talebini reddeden mahkeme başkanının, failin yanına görevlendirdiği gardiyan hakkında “Hakaret ettiği durumda müdahale etmesi için memuru ben görevlendirdim” demişti. Ancak failin salonda bulunan herkese hakaret ederken gardiyan faile müdahale etmedi. Katil Gencer, salonda bulunanlara SEGBİS üzerinde hakaretlerini sürdürmesi salonda tepkilere neden oldu. Salondan, “Katilin sırtını sıvazlıyor yanındaki” sesleri yükseldi.

‘MEMUR HANİ MÜDAHALE EDECEKTİ’

Salonda yaşanan gerginlik üzerine söz alan avukat Türkan Aslan Ağaç, “Bize küfür etti, memur müdahale etmedi. Sizin kafanızda tasarladığınız iş orada olmadı. Orada insan bulundurduğunuzu söylüyorsunuz, ağzını kimse kapatmadı” sözleriyle mahkemeye tepki gösterdi.

Avukat Gurbet Uçar da “Daha duruşma başlamadan Deniz Poyraz’ın kardeşine küfür etti. Sizde duydunuz. Müdahale etmediniz. İnfaz memuru sırtını sıvazlasın. Sizde ‘maddi gerçekliği savunuyoruz’ deyin. Sizde vicdanınız rahat görevinizi yapmaya devam edeceksiniz” dedi.

‘KATİL İKTİDARIN ORTAĞI TARAFINDAN KORUNUYOR’

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise, katilin iktidarın ortağı tarafından korunduğunu belirterek, “Sizi de tehdit etti siz de bir şey yapamadınız. Bu katiller Türk yargısından daha güçlüdür. Bugün bu ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

GENCER’İN SALONA GETİRİLMESİ KABUL EDİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, mahkeme heyetinin çekilmesi yönündeki talebi reddederek, reddi hakim talebinin İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti tarafından şu ara kararlar oluşturuldu: “Failin kardeşi Nurgul ile babası Nuri Gencer’in bir sonraki duruşmada hazır edilmesi, önceki celse verilen ara kararda belirtilen kayıtlarla ilgili olarak bilirkişi raporu alınmasına karar verilmesine, katılan avukat tarafından sunulan dilekçelerdeki kovuşturmanın genişletilmesiyle ilgili istemler ve mahkeme heyetinin reddi istemi ile ilgili olarak İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karar verilmesi, bu celseye ilişkin SEGBİS kayıtlarının bilirkişiye çözümü yaptırılarak duruşma içinde suç içerikli söylem ve harekette bulunanların tespit edilip suç duyurusunda bulunulmasına, Deniz Poyraz’ın tutuklu kardeşleri Süleyman ve İbrahim Poyraz’ın duruşma salonunda hazır bulundurulmasına, tutuklu Kamuran Poyraz’ın da SEGBİS ile duruşmaya katılması için cezaevlerine müzekkere yazılmasına, sanık Onur Gencer’in tutukluluk devamına ve duruşma salonunda hazır edilmesine karar verildi.”

Duruşma, 18 Temmuz’a ertelendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.