Silvan’da dokuz kişiyi öldüren Hizbullahçılar serbest bırakılmış

Silvan’da dokuz kişiyi öldüren Hizbullahçılar serbest bırakılmış
Yayınlama: 27.04.2022

Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun yardımcısı Mehmet Salih Kölge gibi üç Hizbullah tetikçisinin daha serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Hizbullah örgütünün askeri kanat yapılanmasında yer alan ve dokuz kişinin öldürüldüğü, üç kişinin yaralandığı tek kurşunlu infazları gerçekleştirdikleri için mahkum olan Abdulcabbar Kırtay, Kasım Azarkan ile Mizbah Sayan’ın AİHM kriterleri gerekçe gösterilerek serbest bırakıldıkları ortaya çıktı.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları Yargıtay tarafından oy birliğiyle onanarak kesinleşen Kırtay, Azarkan ile Sayan’ın da, daha önce serbest bırakılan Hizbullah üyeleri gibi, yeniden yargılama kapsamında dosyalarının ele alınarak tahliye edildikleri öğrenildi.

Hizbullah tetikçisi Kasım Azarkan işlediği cinayetleri savcı huzurunda tek tek anlatmıştı.

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde, “Anayasal düzeni silah zoruyla yıkarak yerine Şer’i esaslara dayalı İran modeli bir Kürt İslam devleti kurmak” suçundan yargılanan iki sanık, yakalandıktan sonra savcı huzurunda Silvan ilçesine götürülerek cinayetleri işledikleri mahallelerdeki cadde ve sokaklarda yer göstermelerde bulunarak tatbikat yaptırılmıştı.

Yine örgüt lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü Beykoz Kavacık villalarında ele geçen bilgisayarlardaki örgüt arşivinde de her iki tetikçinin işlediği cinayetlere ilişkin örgüte verdikleri raporlar ele geçirilmişti.

Yine farklı tarihlerde yakalanan Hizbullah itirafçıları da iki sanığı fotoğraflarından teşhis ederek Silvan’da işlenen cinayetin failleri olduklarını itiraf etmişlerdi. Sanıklar da gerek savcı huzurunda, gerekse gözaltı sorgusunda bu cinayetlerin faili olduklarını itiraf etmişlerdi.

İNFAZ LİSTESİ

Mahkeme heyeti, üç sanığı 1991-98 yıllarında Silvan ilçesinin Feridun ve Tekel mahallelerinde; Mehmet Sait İşçi, İsmet Öztürk, Mehmet Çiçek, Ahmet Okuyucu, Hamdusena Kırtay, Rauf Kırtay, Şirin Cesur, Abdullah Ay ve Cevat Kaplan adlı vatandaşların öldürülmesi, Recep Hekimoğlu, Zayit Ekinci ile İhsan Yüce’nin yaralanması eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle TCK’nın 146/1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay cezaları oybirliğiyle onamıştı.

AİHM NORMLARI GEREKÇE GÖSTERİLİP TAHLİYE EDİLDİLER

Sanıklar uzun gözaltı süresi, yargılamanın makul süre içinde sonuçlandırılmaması, heyette askeri yargıç bulundurulması, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yeniden yargılanma talebinde bulundular. Talebi jet hızıyla işleme alan mahkeme, Türkiye’nin de taraf olduğu AİHM ve AİHS normlarına uyma zorunluluğu bulunduğu gerekçesiyle yeniden yargılama kapsamında sanıkların tahliyelerine oy birliğiyle karar verdi. Tahliye kararının yine 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesine denk geldiği öğrenildi.

MEHMET SALİH KÖLGE DE TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Son olarak, 1992-2001 yıllarında 91 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Hizbullah’ın şura üyesi olmakla suçlanan Mehmet Salih Kölge’nin de aynı şekilde tahliye edildiği ortaya çıkmıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.