Batmanda Sincar’ın duruşmasına katılım çağrısı

Batmanda Sincar’ın duruşmasına katılım çağrısı
Yayınlama: 25.06.2022

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları bu haftaki eylemde 4 Eylül 1993 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın katledilme hikayesine değinerek Pazartesi günü görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Batman’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, 535’inci eylem için Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde buluştu. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Bu haftaki eyleme Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü, kayıp yakınları ve İHD üye ile yöneticileri katıldı. Burada konuşan İHD Şube Yöneticisi Zeki Tangüner kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi. Tangüner bu hafta Batman kent merkezinde bulunan Elma Sokağı’nda 4 Eylül 1993 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar ile DEP Partisi il yönetim kurulu üyesi Metin Özdemir. katledilme hikayesini okuyacaklarını belirterek, 27 Haziran’da Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek 8’inci duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
Tangüner daha sonra Sancar’ın katledilme hikayesi okudu. İşte katledilme hikayesi : “Batman ayakkabıcılar çarşısındaki esnaf, kendilerini ziyarete gelen heyete, bir şeyler anlatmaya çalışırken; DEP il yöneticisi, böyle fısıldadı yanındakine. Kulağına eğildiği kişi, partisinin Mardin milletvekili Mehmet SİNCAR’dı, mesajı almıştı. Vedalaştılar, hızlı adımlarla parti il merkezine doğru yola çıkmışlardı. Tarih 4 Eylül 1993, saat 18.00’di. Çok geçmeden namlular hedeflerine kurşun yağdırmaya başladı. Önce Mehmet Sincar 8 kurşun yarasıyla düştü yere. Ardından, Faili meçhul cinayetleri araştırmak için Batman’a gelen milletvekili, Ankara’ya, DEP il yöneticisi de artık evine dönemeyecekti… Yetkililer, hiç gecikmeden kentte sokağa çıkma yasağı ilan ettiler. Gözaltılar başladı. Ankara da aceleciydi. Devlet bakanları Necmettin Cevheri ile Mehmet Gölhan, 24 saat geçmeden tetikçinin yakalandığını duyurdular. Dönemin emniyet genel müdürü Mehmet Ağar ise bir gün sonra öfkeliydi: “işi batırdılar, çıkacak işi batırdılar, biraz susalım…” diyecekti. Sonra yalanlamalar geldi. Tetikçiler firarda dendi, bir bakan “önemli olan örgütün beyin takımını yakalamak” dedi. Yıllar sonra Susurluk raporunu hazırlayan Kutlu Savaş ise cinayeti PKK itirafçıları Alaattin kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mahmutoğlu’nun planladığını bir raporla dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’a iletti.
Peki, maktul milletvekilinin hayat arkadaşı, Cihan SİNCAR ne diyordu?

‘Mehmet’in dosyasının ne aşamada olduğunu öğrenmek için Batman savcılığına başvurdum. Dosyayı kapatmışlar, oysa bize soruşturmanın sonucunu bildirmeleri gerekiyordu’ Belki şaşırtıcı bir rastlantı ama Mehmet Sincar’ın eşi ile “süper müfettiş” Kutlu Savaş’ın başbakanın talimatıyla hazırladığı rapordaki görüşleri kesişiyor.Cihan Sincar, raporda adı geçen itirafçı Alaattin Kanat’ın, eşini o tarihte Diyarbakır havaalanından beri izlemeye aldığını iddia ediyor. Hatta eşinin gözaltındaki bir partilinin akıbetini öğrenmek için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğinde burada Alaattin Kanat’la karşılaştığını bile söylüyor… ‘Mehmet’i vuran yanıma gelse, ben ona bir şey yapmam. Çünkü biliyorum ki onun da çocuğu var. O kadar zor bir şey ki, o ne kadar kötülük yaparsa yapsın, ben kendimi onun düzeyine indirmem, ben onu vurduranları arıyorum’ sözleriyle duygularını ifade ediyordu. Bir milletvekilinin faili meçhul cinayetleri araştırmak için geldiği Batman’da, kendisinin ve parti yönetici arkadaşıyla birlikte faili meçhul bir şekilde katledilmesi bir gerçekliğin dışavurumudur.”

Açıklama oturma eylemi ile son bulldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.