Şırnak’ta avukata bilerek çarpan polis: “Psikolojim iyi değildi geri geri gelerek çarptım”

Şırnak’ta avukata bilerek çarpan polis: “Psikolojim iyi değildi geri geri gelerek çarptım”
Yayınlama: 11.04.2022

Şırnak’ta polisin aracıyla hedef alarak çarptığı avukat Serkan Karakaş’a dair açıklama yapan Şırnak Barosu Başkanı “Bu durum hiç birimizin can güvenliğinin olmadığına delalet” dedi.

Şırnak’ta polisin aracıyla hedef alarak çarpması sonucu ağır yaralanan avukat Serkan Karakaş’a ilişkin açıklama yapan Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, “Bu durum hiç birimizin can güvenliğinin olmadığına delalet etmektedir” dedi.

Şırnak’ta 10 Nisan’da bir polis, aracıyla çarptığı Şırnak Barosu’na kayıtlı avukat Serkan Karakaş’ı (27) avukatı olay yerinde bırakıp kaçtı. Ağır yaralanan avukat Karakaş Şırnak Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı. Karakaş’ın diz kısmının parçalandığı belirtilirken, yapılan ilk ameliyatın iyi geçtiği öğrenildi. Karakaş’ın çapraz bağlarının koptuğu aktarılırken, sağlık durumuna göre birkaç operasyon daha geçirebileceği ifade edildi. Şırnak Barosu konuya dair açıklamasına Avukat Serkan Karakaş’ın seyir halindeyken aracının bozulması üzerine aracını güvenlikli yere çektiğini ve kontrol etmek üzere çıktığı sırada Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görev yapan bir komiserin, Karakaş’ın aracını geçtikten sonra aracını kenara çektiği ve hızlı bir şekilde geri geri gelerek kendisine kasti bir şekilde çarptığını kaydetti.

POLİSTEN “PSİKOLOJİM İYİ DEĞİLDİ” SAVUNMASI

Avukat Karakaş’a çarptıktan sonra gözaltına alınan polisin, emniyetteki verdiği ilk ifadesinde, “Psikolojim iyi değildi. Gaipten sesler duydum ve geri geri gelerek çarptım” dediği öğrenildi.

ŞIRNAK BARO BAŞKANI: HİÇBİRİMİZİN CAN GÜVENLİĞİ YOK

Şırnak Barosu, bugün de Serkan Karakış’ın durumuna ilişkin Şırnak Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyesi Ali Bayram, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak temsilcisi Samet Ataman’ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

SAVCI İSTİRAHATİNDEN ÖDÜN VERMEDİ!

Açıklamada konuşan Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, avukat Karakaş’ı yaralayan kişinin Şırnak Emniyet Müdürlüğü Destek Hizmetleri’nde çalışan bir komiser olduğunu ve meslektaşlarını kasıtlı olarak yaraladığını söyledi. Avukat Karakaş’ın kendi aracının arızası ile meşgul olduğu sırada polis memurunun onun yanından geçtiğini, daha sonra geri geri hızlı bir şekilde gelerek Karakaş’ı vurduğunu kaydeden Dilsiz, “Soruşturmanın objektif, hukuka uygun, etkin ve denetlenebilir bir şeffaflıkla ilerleyebilmesi ve delillerin bizatihi soruşturma makamınca toplanabilmesi için avukat arkadaşlarımızın ortaya koydukları çabaya maalesef nöbetçi soruşturma savcısı ortak olmamış ve gün boyu ‘istirahatinden’ ödün vermemiştir. Polis memurunun icra ettiği fiil kasten insan öldürmeye yönelik bilinçli bir eylem olmasına karşın soruşturma savcısının faili gözaltına alma yönünde iradesini ortaya koyması, polis memurunun ifadesinin alınmasının ardından gerçekleşebilmiştir. Olay mahallini gören mobese kamera kayıtlarının tarafımıza verilmesi, şüpheli polis memurundan kan ve idrar örneklerinin alınması için maalesef avukat arkadaşlarımız defalarca Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’nün kapısını aşındırmak zorunda kalmışlardır” diye anlattı.

POLİSİN İTİRAF ETTİ

Polis memurunun “taksirle insan yaralama” suçunun şüphelisi olarak beyanı alındıktan ve olayı kasıtlı bir biçimde gerçekleştirdiğini ikrar ve kabul ettiğine dair itirafından sonra gözaltına alınmasının avukatlara olan ‘ön yargının’ ne denli büyük olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Dilsiz, “Bu denli vahim ve insanın hayatına kast eden bir olayın yargının kurucu unsuru olan savunma makamını temsil eden bir meslektaşımıza yönelmiş olması hiçbirimizin can güvenliğinin olmadığına delalet etmektedir. Avukatın can güvenliğinin olmadığı yerde vatandaşın, yurttaşın can güvenliğinden bahsedebilmek mümkün değildir. Zira avukat hak arama hürriyeti ve bilincinin yegane öznesi, yurttaşın kamusal alandaki sesi ve yurttaşın vekaleten sözcüsüdür” diye konuştu.

“GÖREVDEN ALINMALI”

Polisin görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na seslenen Dilsiz, “Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki; bir avukata, üstelik görevi avukata yönelik her türlü hak ihlallerine karşı, avukatlık mesleğini ve avukatları savunmak olan, mesleki saygınlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapan Avukat Hakları Merkezimizin başkanına yönelik bu tutumu kabul etmemiz mümkün değildir. Şırnak Barosu olarak, soruşturma sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve failin gerekli cezayı alabilmesi için olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı.

ABDULGAFFAR DAYAN’IN AVUKATI

Öte yandan polisin kasti bir şekilde çarptığı avukat Karakaş, aynı zamanda Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada Cizre Kaymakamı ve Cizre Belediyesi kayyumunun koruma polislerine ait Ford Ranger tipi zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Abudulgaffar Dayan’ın avukatlığını yürütüyor. (Şırnak/MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.