Sırrı Süreyya Önder’e verilen cezayı az bulan savcı istinafa başvurdu

Sırrı Süreyya Önder’e verilen cezayı az bulan savcı istinafa başvurdu
Yayınlama: 14.11.2022

HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e “devleti, hükümeti, milleti ve yargı organlarını alenen aşağılamaktan” verilen 5 aylık hapis cezasını az bulan savcı, cezanın artırılmasını talebiyle istinafa başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığı sırada gözaltına alınan milletvekilleri arasında bulunan Sırrı Süreyya Önder’in savcılıkta “Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan” sözleri nedeniyle Diyarbakır 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla açılan davanın 22 Haziran’daki karar duruşmasında, Önder’e 10 ay hapis cezası verildi.  

Önder’in aynı konuşmanın devamında “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini…” sözleri ve HDP milletvekillerinin tutuklaması sonrası yaptığı bir konuşma nedeniyle bu defa “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamaktan” dava açıldı.

Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini…” sözleri nedeniyle davanın reddine karar verdi. Ancak, HDP’lilerin tutuklanması nedeniyle yaptığı konuşmadan dolayı da Önder’e, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamaktan” 5 ay hapis cezası verildi.

Mahkemenin 9 Kasım’da verdiği kararın ardından gerekçeli kararını hazırladı. Mahkeme gerekçeli kararda, Erdoğan’a yönelik sözlerin mükerrer yargılama nedeniyle düşürüldüğü ve Önder’in HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasında yaptığı konuşmayla üzerine atılı suçu işlediğini “aleniyette” dayandırdı.

MÜKERRER OLMADIĞINI SAVUNDU

Mahkemenin gerekçeli kararından sonra savcı, Önder’e verilen cezada zincirleme hükümlerinin uygulanmaması nedeniyle itirazda bulundu. İddia makamı, istinaf başvurusunda, “Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan” sözlerinin Cumhurbaşkanına hakaretti içerdiğini, “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini…” ise yargı organlarını aşağıladığını bu nedenle yargılamanın mükerrer olmadığını savunarak, Önder’e verilen cezada artırım hükümlerinin uygulanması gerektiğini ileri sürdü.

EKSİK CEZA TAYİN EDİLDİ

Savcı, başvurusunda şu ifadeleri kullandı: “(…) mahkemece verilen 2022/1080 Karar numaralı ilamda sanığın kullandığı ‘şaibe’ kelimesinin TDK’daki karşılığının ‘kirli, lekeli’ gibi anlamlara geldiği ve söyleminde Cumhurbaşkanının siyasi hayatını kastederek şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde tahkir ettiği gerekçesi ile Cumhurbaşkanına Hakaret suçundan cezalandırılmasına karar verildiğinin anlaşıldığı, oysa işbu istinaf talebine konu suçun ‘Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altında iken… Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyetini…’ sözlerinden vücut bulduğu, dolayısıyla her iki suça sebebiyet veren söylemler ve anlamlarının farklı olması nedeniyle dava dosyaları arasında mükerrerliğin bulunmadığı değerlendirildiğinden sanık hakkında davanın reddine karar verilmesi ve bu suretle zincirleme suç hükümleri uygulanmaksızın eksik ceza tayin edilmesi usul ve yasaya aykırıdır.”