Son anket: Seçimin kaderini HDP belirleyecek

Son anket: Seçimin kaderini HDP belirleyecek
Yayınlama: 22.07.2022

ASAL Araştırmanın son anketine göre Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 42.9, Millet İttifakı’nın oyu ise yüzde 37.9 olarak belirlendi. ‘Kilit parti’ olarak öne çıkan HDP’nin oy oranı yüzde 10.8.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az bir süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anket sonuçlarına çevrildi. ASAL Araştırma ve Danışmanlık, gerçekleştirdiği son seçim anketi sonuçlarını paylaştı. Türkiye genelinde 26 ilde 3-8 Temmuz günleri arasında 2 bin 425 kişi ile görüşülerek yapılan ankette vatandaşlara “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusu soruldu.

KARARSIZLAR DAĞITILMADAN ÖNCE

Anket sonucuna göre, AK Parti’nin oy oranı, kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 28.5 iken, MHP’nin yüzde 7.5. Kararsızların oyu dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin oyu yüzde 34’e çıkarken, MHP yüzde 8.9’a çıktı. Karasızlar dağıtıldıktan sonra CHP’nin oyu yüzde 26, İYİ Parti’nin 11.9, HDP’nin 10.8, Saadet Partisi’nin 0.8 oldu.

KARARSIZLAR DAĞITILDIKTAN SONRA

Kararsızların oyları dağıtıldıktan sonra AKP yüzde 34’e çıkarken, MHP yüzde 8.9’u gördü. Muhalefet kanadındaysa CHP’nin oyu yüzde 26, İYİ Parti’nin ise 11.9 olarak belirlendi. Birçok siyaset bilimci tarafından ‘kilit parti’, ‘dengeleri değiştirecek parti’ olarak nitelenen HDP’nin oy oranı yüzde 10.8.

CHP ve İYİ Parti’yle birlikte altılı masada yer alan diğer partilerin oranlarıysa şöyle şekillendi:

DEVA Partisi yüzde 1,8,

Gelecek Partisi yüzde 0,8,

Saadet Partisi yüzde 0,8.

HDP’NİN ROLÜ BELİRLEYİCİ OLACAK

2023 seçimlerinde belirleyici olacak partilerden birinin de HDP olduğu belirtiliyor. HDP’nin altılı masa ile hareket etmesi durumunda muhalefetin adayının ciddi bir oy potansiyeli yakalayabileceği aktarılıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.