Suriye’de İran yanlısı gruplara peş peşe SİHA saldırıları

Suriye’de İran yanlısı gruplara peş peşe SİHA saldırıları
Yayınlama: 30.01.2023

Suriye-Irak sınırındaki Deyr el Zor vilayetinde İran destekli grupların SİHA’larla hedef alındığı belirtiliyor. Silah taşıyan araçların hedef alındığı, İran yanlısı bir komutanın öldürüldüğü iddia edildi.

Suriye’nin Irak sınırındaki Deyr el Zor vilayetinde silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) peş peşe saldırılar düzenlendi. İran’ın Şam yönetimine gönderdiği silahları taşıyan konvoyların hedef alındığı, İran yanlısı bir Suriyeli askeri liderin öldürüldüğü belirtiliyor.

Herhangi bir örgütün üstlenmediği saldırıların, İran’ın iç bölgelerinde yer alan İsfahan kentinde bir silah fabrikasının da SİHA ile hedef alınmasının hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Amerikan basınına konuşan ABD’li yetkililer, İran’daki saldırıları İsrail’in düzenlediğini öne sürmüştü. Bu iddiaya İsrail’den yalanlama gelmemişti.

Suriye-Irak sınırında bulunan Deyr el Zor’daki saldırıların ilki ise sınır kasabası Elbukemal’in El Hari bölgesinde dün gece düzenlendi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye’ye Irak’tan giriş yapan ve İran silahlarını taşıyan altı araçlı bir konvoyun yanı sıra bölgedeki İran yanlısı grupların karargâhının hedef alındığı belirtildi.

İkinci saldırı ise bu sabah düzenlendi. SOHR’un aktardığına göre, dün akşamki saldırının düzenlendiği noktayı incelemekte olan İran yanlısı Suriyeli komutan, bu sabah düzenlenen saldırıda hedef alındı. Bu sabahki saldırıda komutan dahil yedi kişinin öldüğü, toplam ölü sayısının 10’a yükseldiği belirtildi.

İsrail, Kasım 2022’de Suriye-Irak sınırında İran’a ait bir silah konvoyunu hedef aldığını açıklamıştı.