Suriye’nin kuzeydoğusundaki Halep’te başlayan kolera salgını ülkenin kuzeybatısına da yayılarak Türkiye’nin sınır bölgelerine ulaştı.

Bölgedeki sağlık yetkililerinin bildiğine göre Türkiye ordusu ve Özgür Suriye Ordusu (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) kontrolündeki Fırat Kalkanı Operasyon bölgesinde 5, Barış Pınarı Harekatı bölgesinde de 11 kolera vakası tespit edildi.

Türkiye sınırındaki Cerablus ve Azez şehirleri dahil ülkenin kuzeybatısında ayrıca 22 şüpheli vaka daha olduğu açıklandı.

Fırat Nehri’ndeki kirlilik ve içme suyundaki yetersiz klor oranı, Birleşmiş Milletler’e göre ülkede son yıllardaki en ciddi kolera salgınının ana nedenleri.

Suriyeli yetkililer kuraklık ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle  Fırat Nehri’ndeki su seviyesinin düşüşünün tetiklediği salgının Halep, Haseke ve Takba’nın yanı sıra Der Zor ve Rakka’ya da yayıldığını duyurdu.

SURİYE SAĞLIK BAKANLIĞI: ŞU ANA KADAR 29 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye Sağlık Bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada kolera salgını nedeniyle 29 kişinin öldüğünü duyurdu.

Geçen ay başlayan salgında şu ana kadar 338 doğrulanmış şüpheli vaka olduğu bildirildi.  Bakanlık vaka ve ölümlerinin çoğunun Halep bölgesinde olduğunu da vurguladı.  

Ancak farklı kaynaklar şüpheli vakaların sayısının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

ABD merkezli insani yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ülke genelinde 2 binden fazla şüpheli vaka olduğu açıklamasını yaptı. 

Dünya Sağlık Örgütü ise (DSÖ) çoktan ülkeye acil tıbbi malzeme ve suyu temzilemek için klor tabletleri gönderdi.  Kolera salgınından önce ülkedeki su krizi ishal, deri hastalıkları ve beslenme bozukluklukları gibi hastalıkalrın artmasına yol açmıştı. 

Suriye’de 11 yılı aşan savaş yaklaşık 7 milyon Suriyelinin ülke içinde yer değiştirmesine ve insani yardımlara muhtaç olmasına yol açmış durumda. 

Birleşmiş Milletler Suriye nüfusunun 3’te 2’sinin Ukrayna savaşı ve yardımların azalmasının da etkisiyle bu yıl boyunca gıda yetersizliği ile baş ettiğini açıkladı.