Suriye’deki Rus komutan, SDG Komutanı Abdi ile görüştü

Suriye’deki Rus komutan, SDG Komutanı Abdi ile görüştü
Yayınlama: 29.11.2022

Suriye’deki Rus güçlerinin komutanı Çayko’nun Suriye’de SDG Komutanı Mazlum Abdi ile Türkiye’nin olası kara harekatını görüştüğü açıklandı. Abdi ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “ABD’den Türkiye’ye daha güçlü uyarı yapmasını” istedi.

Türkiye Suriye’nin Rojava bölgesine yönelik yeni bir askeri harekatın sinyalini vermeyi sürdürürken Suriye’deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko, Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG) komutanı Mazlum Abdi ile görüştü.

Görüşmede Türkiye’nin olası kara operasyonunun ele alındığı açıklandı.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan SDG sözcüsü Siyamend Ali, Çayko’nun Pazar günü Suriye’nin kuzeyinde Mazlum Abdi ile görüştüğünü söyledi.

Sözcü, Çayko ve Abdi arasındaki görüşmenin detayları hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

EL MAYADİN: ÇAYKO SINIRA REJİM GÜÇLERİNİN YERLEŞTİRİLMESİNİ ÖNERDİ

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu ise Çayko ile Abdi’nin sınır bölgesindeki gerginliği ve Türkiye’nin yeni bir kara operasyonu gerçekleştirmesinin önüne geçilmesi için neler yapılabileceğini ele aldığını öe sürdü.

El Mayadin, Çayko’nun Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğe kadar rejim güçleri yerleştirilmesini önerdiğini iddia etti.

SDG SÖZCÜSÜ HANNA: TÜRKİYE’NİN İLETTİĞİ TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ

Bir başka SDG sözcüsü Aram Hanna ise El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusların bu görüşmede Türk tarafının şartlarını ilettiğini öne sürdü.

Söz konusu şartlar hakkında ayrıntı vermeyen Hanna, Türkiye’nin tüm taleplerini reddettiklerini söyledi.

Öte yandan Rudaw’a konuşan SDG’nin Washington temsilcisi Sinem Muhammed ise Türkiye’nin “30 km güvenli alan” meselesini bahane olarak kullandığını iddia etti.

Muahmemed “Suriye rejim güçleri Kobani ve Menbiç’e yerleşti ancak Türkiye, Suriye güçlerinin bulunduğu bölgelere de saldırıyor. Saldırılarda hayatını kaybeden Suriye askerlerinin sayısı SDG’lilerden daha fazla. Türkiye de rejim güçlerine saldırıyor, durmuyor” dedi.

SDG KOMUTANI ABDİ: ABD, TÜRKİYE’YE DAHA GÜÇLÜ UYARI YAPMALI

Reuters’a konuşan SDG Komutanı Abdi ise ABD’nin Türkiye’ye “daha güçlü bir uyarı yapması” gerektiğini söyledi.

ABD’den gelen güvencelere rağmen Türkiye’nin olası kara harekatından endişe ettiklerini aktaran Abdi Türkiye’nin sınıra yaptığı askeri konuşlandırma sonrası “tehditleri ciddiye aldıklarını” söyledi.

Abdi Reuters’a yaptığı açıklamada ayrıca Türkiye’nin saldırılarına karşı Suriye hükümetinin “zayıf hava savunma sistemine güvenemeyeceklerini” söyleyerek daha önce Türkiye’nin “Pençe- Kılıç Hava Harekatı”na karşı bu sistemlerin savunma bağlamında yardımcı olmasını umduklarını ancak bu güvenin boşa çıktığını ifade etti.