Siyasal süreç yargının üzerinde belirleyici rol oynuyor diyen  avukat Tarık Güneş, ‘Cezaevinde her gün koğuşlar basılıyor, arama yapılıyor, kitaplara el koyuluyor’ dedi.

Muş’ta 12 Şubat’ta gözaltına alınıp tutuklanan ve 30 Mart’ta görülen ilk duruşmada serbest bırakılan İnsan Hakları Derneği  (İHD) Muş Şubesi eski Başkanı avukat Tarık Güneş, cezaevinde  tutukluların maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı. Adil yargılanma hakkının tamamen rafa kaldırıldığını dile getiren Güneş, “Siyasi tutuklulara yönelik baskılar daha fazladır. Her gün koğuşlar basılıyor, arama yapılıyor, kitaplara el koyuluyordu. Yine en büyük sorun cezasını bitiren tutukluların infazları yakılıyor. Kısacası cezaevlerinde tutuklulara zindan içerisinde zindan yaşatıyorlar” ifadesini kullandı.

‘SİYASALLAŞAN YARGI ÜZERİNDEN BİZLERİ YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Güneş, “Benimle ilgili açılan soruşturmalar 2014-2015 yıları arasında İHD Muş Şubesi’nde başkanlık yaptığım dönemde yaptığım açıklamalardı. Ülkede yaşanan hukuksuzluk ve insan hakları ihlallerini konuştum. Yaptığımız demokratik eylem ve etkinlikler illegal hale getirilerek, tutuklandım. Siyasallaşan yargı üzerinden bizleri yıldırmaya çalışıyorlar. Siyasal süreç yargının üzerinde belirleyici rol oynuyor. Mahkemelerde hakimlerin üzerindeki baskı gözle görünür hale gelmiştir” dedi.

‘SİYASİ TUTUKLULARA YÖNELİK BASKILAR DAHA FAZLADIR’

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri için yıllardır mücadele ettiğini ve tutuklandıktan sonra cezaevinde yaşanan hak ihlallerini bizzat yaşayarak da tanıklık ettiğini ifade eden Güneş, “Yıllardır cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri sonlandırmak birçok insan hakları kurumunda görev aldım. Cezaevinde çıkan tutukluların yaşadıkları hak ihlallerinin raporlarını tutum. Bu duruma cezaevine girdikten sonra kendim de şahit oldum. 10 gün hücrede tutuldum. Sürekli hücre şartları dayatılıyordu. Erzincan Cezaevi’ne sürgün edildim ve şartlar çok kötüydü. Siyasi tutuklulara yönelik baskılar daha fazladır. Her gün koğuşlar basılıyor, arama yapılıyor, kitaplara el koyuluyordu. Yine en büyük sorun cezasını bitiren tutukluların infazları yakılıyor. Kısacası cezaevlerinde tutuklulara zindan içerisinde zindan yaşatıyorlar” diye konuştu.

‘İNSAN HAKLARI ALANINDA YÜRÜTTÜĞÜM ÇALIŞMALARLA SONUNA KADAR DEVAM ETTİRECEĞİM’

Ülkenin demokratikleşmesi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri son bulana kadar hak savunuculuğundan taviz vermeyeceğini belirten Güneş sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkedeki yaşanan bu hukuksuzluğun son bulması için hem avukat kimliğimle hem de insan hakları alanında yürüttüğüm çalışmalarla sonuna kadar devam ettireceğim.”