İran’ın Kürdistan eyaletindeki eylemlerde güvenlik güçlerinin gerçek mermili müdahalesi sonucu cumartesiden bu yana en az beş kişinin öldürüldüğü açıklandı. İran’ın güneyinde petrol işçilerinin greve giderek eylemlere destek verdiği de öne sürüldü.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin geçen ay ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındığı sıradaki şüpheli ölümü sonrasında ülkede başlayan ve rejim karşıtı niteliğe bürünerek onlarca eyalete yayılan eylemler sürüyor.

İranlı muhalifler ve insan hakları örgütleri, İran güvenlik güçlerinin Mahsa Amini’nin de memleketi olan Kürdistan eyaletindeki eylemleri giderek daha fazla şiddet kullanarak bastırmaya çalıştığını duyurdu.

Ayrıca başını üniversite öğrencilerinin çektiği eylemlerin hafta başında ülkenin kritik petrokimya endüstrisinde çalışan işçilere sıçradığı da iddia edildi.

‘HAFTA SONUNDAN BU YANA BÖLGEDE EN AZ BEŞ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ’

Bölgedeki insan hakları ihlallerini takip eden Hengaw adlı insan hakları örgütü, Kürdistan eyaletindeki Senendec, Sakkız ve Divandere kentlerinde pazartesi günü itibarıyla yoğun güvenlik gücü varlığı olduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre örgüt, cumartesi gününden bu yana bölgedeki eylemlerde en az beş Kürdün öldüğünü, 150’den fazlasının da yaralandığını duyurdu.

Sosyal medyada yayınlanan görüntüler güvenlik güçlerinin eylemcilere gerçek mermi kullanarak ateş açtığını gösterdi.

İran’da yaklaşık 10 milyondan fazla Kürt yaşıyor.

İran yönetimi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan ve İran’da yasaklı olan örgütlerin karargahlarını da ay başında bombalamıştı.

EYLEMLERİN ENERJİ SEKTÖRÜNE DE SIÇRADIĞI İDDİA EDİLDİ

Diğer yandan kritik bir gelişme olarak Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında başlayan eylemlerin ülkenin enerji sektörüne sıçradığı öne sürülüyor.