Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın bir heyeti bugün öğlen Ankara’ya geldi.

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’nin, bugün Türkiye’de görüşmelerde bulunacağı belirtildi.

Doha’dan yola çıkan heyet ve lideri Muttaki, bazı Türk yetkililerle temaslarda bulunacak.

Muttaki, Doha’da salı günü Batılı diplomatlarla yaptığı görüşmede “Afgan hükümetini zayıflatmanın hiç kimsenin yararına olmadığını, çünkü bu durumun olumsuz etkilerinin dünyada doğrudan güvenlik ve ekonomi ile göçü etkileyeceğini” söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Afganistan’da yeni bir siyasi ve jeopolitik bir hakikatle karşı karşıyayız ülkede güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel düzeyde değil uluslararası ölçekte de kritik önemdedir. Diyalog kanallarını açık tutarak stratejik sabırla ve kademeli bir yaklaşımla Taliban’ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN KABİL’E ZİYARET AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada Afganistan’ın başkenti Kabil’e bir ziyaret düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Yeni kurulacak Afganistan yönetiminin kapsayıcı olması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Bu konuda telkinlerimizi Taliban yönetimine de başından beri iletiyoruz. Yerinde inceleme, nasıl angajmana gireceğimizi konuşmak bakımından ve Taliban’a telkinlerimizi söylemek adına dört veya beş dışişleri bakanı olarak Afganistan’ı birlikte ziyaret etmeyi kararlaştırdık. Şu anda telefonla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Artı Gerçek