AKP’ye seslenen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘Derin devlet sizi sahiplendi. Yani sizin sahibiniz şu anda derin devlet’ dedi.

HDP’nin, eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin gözaltına alınıp tutuklanmasının yıl dönümüne dair Meclis’te verdiği araştırma önergesi reddedildi. 

Önergeye dair konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, eş genel başkanlar ve milletvekillerinin gözaltına alındığı 4 Kasım 2016’nın demokrasi tarihi açısından kara bir gün olduğunu söyledi. “Meclisimiz, siyaset kurumu bundan 4 yıl önce büyük bir darbe yedi” diyen Paylan, milletvekillerinin siyasi bir darbe ile rehin alındığını ve 4 yıldır siyasi kumpaslarla, yargının sopa olarak kullanılmasıyla rehin olarak tutulduklarını belirtti.

‘ARKADAŞLARIMIZ DİMDİK CEZAEVİNDE DURUYOR, SİZ ERİYORSUNUZ’

4 Kasım 2016 darbesinden önce 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleştiğini hatırlatarak, o zaman “Gelin hep beraber hem darbeyle hem darbecilerle hem de darbe dinamikleriyle yüzleşelim” çağrısı yaptıklarını ifade eden Paylan, şöyle devam etti:

“Ama sizin derdiniz darbecilerle yüzleşmek değildi, Allah’ın lütfu olarak görüp kendi darbenizi yapmaktı. 5 gün sonra saray darbesini yaptınız ve meclisimiz o gün bu gündür iflah olmuyor. Herhangi biriniz Sarayı dengeleyip denetleyebiliyoruz, diyebilir mi? Bugün Meclis çok daha güçsüz. Fermanlar geliyor, sizler geçiriyorsunuz. Ne oldu peki, kim kazandı, kim kaybetti? Meclisimiz sarayın noterine dönmüş durumda. Yargı sopa olarak kullanılıyor, basın susturulmuş durumda. Toplum hem huzurunu hem refahını kaybetmiş durumda. Vatandaş eve ekme götüremiyor. Buna rağmen Saray kumpaslarına, siyasi operasyonlara devam ediyor. Hem ekonomik hem siyasi hem toplumsal kriz yaşıyoruz. Peki, kim kazandı, kim kaybetti? Bakın eriyorsunuz, ilk seçimde gideceksiniz. Arkadaşlarımız onurla dimdik cezaevinde duruyorlar. Onlar bunu dert etmiyorlar ama şunun için üzülüyorlar; ülkemiz, demokrasimiz, vatandaşlarımız kaybediyor. Huzurumuzu ve refahımızı kaybediyoruz.”

Figen Yüksekdağ’ın bugün için cezaevinden gönderdiği mesajı okuyan Paylan, milletvekillerine “Bu önergemize destek verin. 4 Kasım 2016 darbesiyle hep beraber yüzleşelim” diye seslendi. 

AKP’Lİ ÖZKAN: TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KUDRETİ DEMOKRASİMİZİN GÜCÜ SAYESİNDEDİR

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Paylan’ın sözlerine itiraz ederek, şunları belirtti:

“AK Parti vesayetçilerle, darbecilerle, derin ve paralel yapılarla, mafya tipi gladyo ile mücadele ede ede bugüne gelmiştir. Bugün eğer demokrasimiz daha güçlü ise Türkiye düşmanlarını çıldırtan Türkiye Cumhuriyeti gücü ve kudreti, refahı, huzuru ve barışı çok daha emin adımlarla gidiyorsa demokrasimizin gücü sayesindedir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik hukuk devletidir. AK Parti, vesayetçilerin ve darbecilerin tarihin tozlu raflarında kalması için refomlar yaptı, yapmaya devam ediyoruz.”

CHP’Lİ TANRIKULU: 4 KASIM 2016 DERİN DEVLET OPERASYONUDUR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dokunulmazlıkların anayasa aykırı bir biçimde kaldırıldığını ifade etti. 

Tanrıkulu, “4 Kasım 2016’da bu parlamentonun üyelerine karşı derin devlet operasyonu oldu” dedi. 

‘DERİN DEVLET SİZİ SAHİPLENDİ’

Ondan önce 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Tanrıkulu, Darbe Komisyonu’nda görev aldığını hatırlatarak, şunları belirtti:

“Orada öğrendim bir şey var; derin devlet sizi sahiplendi. Yani sizin sahibiniz şu anda derin devlet. Bodrum’daki fotoğrafa dair bir şey söyleyebilir misiniz? 18 yıl önceki değerlerinizle şimdiki değerleriniz aynı mı? Gittiğiniz yer sadece ve sadece faşizm. Faşizme teslim oldunuz. Yeni dönem trendine uydunuz. 

‘ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCISINI BU PARLAMENTOYA KAYYIM ATADINIZ’

“AİHM kararı var, Selahattin Demirtaş’la ilgili. AİHM, 30 yıl sonra sizi ve sizin hükümetinizi yargı tacizi yapmakla suçluyor. 30 yıl sonra ilk defa. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. Maddesinden mahkûm oldunuz. AİHM çok açık diyor ki, siyasi rehinedir. Bunu siz başardınız. Bu parlamentoya, helikopterle nişana giden Ankara Cumhuriyet Başsavcısını kayyım atadınız ve o kayyımların iradesi ile operasyonlar yaptınız. Halen de yapmaya devam ediyorsunuz. Talimat verenlere de söylüyorum, sizlere de o yargı mensuplarına da… Bu kürsünün de artık dokunulmazlığı kalmadı, onun da farkındayım. Bu yargıya talimat verenlerden de yargı mensuplarından da hesap soracağız ama adil bir biçimde ve hukuk önünde. Hiç kimse yerinde rahat oturmasın. O yargı mensupları bütün bu hukuksuzlukların hesabını verecek.”

AKP Grubu adına konuşan Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, HDP Eş Genel Başkanlarının 6-8 Ekim olayları öncesi ve sonrası yaptıkları açıklamalar ve eylemlerin yargı makamlarınca suç olarak değerlendirilip gerekli tahkikat sonucunda tutuklandıklarını söyledi.

Tunç’a yanıt veren HDP’li Beştaş, “4 Kasım darbesinden bu yana 4 yıl geçti. Devam eden yargılamaların hiçbirinin hukukla ilgisi yok, tamamen siyasi bir karar. Bizim hiçbir şiddet çağrımız yoktur. Aradan 4 yıl geçti, her gün oylarımızı artırıp halk desteğimizi büyütüyoruz. Ama kendileri üçe bölündü, oyları her geçen gün eriyor. Siyasetçiler halka hesap verir, kendi baskıladıkları yargı eliyle siyaset mekanizmasını zapturapt altına almak kesinlikle bir darbeci mekaniğidir.” 

Yoğun tartışmalarla geçen konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP’nin önergesi reddedildi.