Tedavisi engellenen hasta tutuklu ölüme sürükleniyor

Tedavisi engellenen hasta tutuklu ölüme sürükleniyor
Yayınlama: 22.03.2022

 29 yıldır cezaevinde tutulan ağır hasta Yusuf Akbaba’nın serbest bırakılmasını isteyen ailesi, Akbaba’nın adli tutuklular tarafından ölümle tehdit edildiğini ve yavaş yavaş ölüme sürüklendiğini belirtti. 

Denizli T Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Yusuf Akbaba’nın ailesi ve yakınları İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Akbaba’nın yakınlarının yanı sıra İHD Hapishaneler Komisyon üyesi Mehmet Acettin de katıldı. Aile ve yakınları adına açıklamayı Songül İlker yaptı. Akbaba’nın 29 yıldır tutuklu bulunduğu ve şuan tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten İlker, Akbaba’nın 21 Mart tarihinde ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde maruz kaldığı ihlalleri aktardığını söyledi.

AYAĞINDA YARALAR VAR

Akbaba’nın diyabet ve yüksek tansiyon hastası olduğunu ve kalp krizi geçirme riskinin olduğunu aktaran İlker, hastalıklarına rağmen Akbaba’ya diyet yemeğinin verilmediğini dile getirdi. Akbaba’nın aynı zamanda diyabet hastası olması nedeniyle ayağında yaraların olduğunu belirten İlker, yürümekte zorlandığını dile getirdi. İlker, “Gece fenalaşıyor, hücresinde zor durumda bulunuyor” diye belirtti.

‘TEK BAŞIMA KENDİME BAKAMIYORUM’

İlker, keyfi hücre aramaları, yasak, kısıtlamalar, ilaç ve tedaviye erişim engeli gibi ihlaller yaşayan Akbaba’nın “Bakıma ihtiyacım olmasına rağmen tek başıma kendime bakmakta zorlanıyorken birde diyet yemeklerinin verilmemesi zaten yeterli besin değeri ve sağlıklı olmayan yemeklerin benim için sağlığımı risk altına almaktadır” şeklinde aktarımda bulunduğunu kaydetti.
İlker, raporlu ilaçlarının dahi verilmediğini belirtti.

ÖLÜM TEHDİDİ

İlker, şunları aktardı: “Hastaneye (Denizli Devlet Hastanesi) götürülmesi işkenceye dönüyor. Göz iğnesinin yapılması için iğneyi almayı unutan gardiyan yeniden hapishaneye giderek alması akşamı bulabiliyor. Akbaba, iğne yapılmadan hapishaneye geri getiriliyor. Şeker hastası olan Yusuf Akbaba, tedavisinin engellendiğini ve adli maphuslar içinde tutulduğunu belirtiyor. Gardiyanlar, adli mahpusları kışkırtılarak sürekli ölüm tehditlerinde bulunuyorlar. Yusuf Akbaba sağlığa erişim hakkı engellenerek ölüme yavaş yavaş gönderilmeye çalışılıyor.”

İlker, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.