İSTANBUL– İngiltere’de Öcalan’a yönelik tecride karşı kampanyalar yürütüldüğüne dikkati çeken HDP Milletvekili Sezai Temelli, Türkiye’deki muhalefet partilerinin de artık Öcalan’ı konuşması gerektiğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Sezai Temelli, Irak temaslarının ardından İngiltere’de de bir takım diplomatik görüşmelerde bulundu. Temelli, Londra’da İngiliz İşçi Partisi ve İskoç Ulusal Partisi milletvekillerinin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazetecilerle bir araya geldi.Üç günlük ziyaretin ardından Türkiye’ye dönen Temelli, yaptıkları ziyaretlerde öne çıkan başlıkları Mezopotamya Ajansı’yla (MA) paylaştı.

GÖRÜŞÜLEN KONULAR

Temelli, Londra’da muhalefet patileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazetecilerle çok verimli görüşmeler yaptıklarını fakat hükümet temsilcileriyle temaslarının olmadığını belirtti. Temelli, görüşmelerinde genelde Ortadoğu’da yürütülen savaşın özelde ise Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kürdistan Bölgesi’nde Kürt kazanımlarına yönelik saldırıları konuştuklarını dile getirdi. 

İNGİLİZ MUHALEFETİNİN TEPKİSİ

Kürt sorununun çözülmediği taktirde savaş ve yayılmacı durumun bölgede son bulmayacağı görüşünün hakim olduğunu belirten Temelli, İngiltere hükümetinin AKP iktidarını destekleyen politikalarına karşı halkın yoğun bir tepkisinin olduğunu da görüşmelerde gözlemlediklerini ifade etti. Temelli, “Başta muhalefet olmak üzere birçok kesim, bu politikalardan bir çözüm çıkmayacağı konusunda hemfikir. İngiltere’nin hem Avrupa üyeliğinden çıkması hem de hükümeti kuramamasından dolayı bölgede yaşanan sorunları Türkiye’ye bırakmış durumda. Kendi iç meseleleriyle boğuşuyor diyebiliriz” dedi. 

ÖCALAN İÇİN GÜÇLÜ KAMPANYALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Bölgede yaşanan savaş ve çatışma durumunun çözümü konusunda muhalefet partilerinin ve sivil tolum örgütlerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın görüşünü ciddi anlamda benimsediklerini vurgulayan Temelli, “İngiltere’de 600 bin üyesi bulunan sendikanın ve ona bağlı olan siyasi partiler Öcalan’ın özgürlüğü için çok güçlü kampanyalar yürütüyor. Kampanyayı yürütenlerin çok net bir biçimde ‘Hem Ortadoğu’da yürütülen savaşların sonlanması hem de Kürt sorunun çözümünde ilk önce hangi adım atılmalıdır?’ diye sorulduğunda Sayın Öcalan’ın özgürlüğü konusunda bir mutabakat var. Bu çok önemli çünkü bu konudaki görüşü Türkiye’de HDP dışında savunan bir muhalefet yok. Bu sadece İngiltere’de değil Avrupa’nın birçok noktasında böyle. Bağdat’ta da durum böyleydi. Kürt sorunun çözümünde İmralı’nın muhatap olarak işaret edilmesi önemlidir. İngiltere’de muhalefetin öne çıkardığı başlıklardan en önemlisi bu” diye konuştu. 

MUHALEFET KÜRT SORUNUNU KONUŞMALI

Temelli, Avrupa’daki muhalefetin Öcalan’ın çözüm önerilerini dikkate alması sonrası aynı tutumun Türkiye’deki muhalefetin de alması gerektiğini vurguladı. Temelli, “Muhalefet Öcalan konusunda derin bir sessizliğe bürünmüş durumda. Bugün iktidara aday olduğunu söyleyen muhalefetin, Kürt sorunun çözümüne dair artık konuşması lazım. Konuştukça, diyalog geliştikçe müzakere zeminlerinin yolu açılabilir. Ama hiç konuşmayıp, derin bir sessizliğe bürünmesi, bu mesele yokmuş gibi yaklaşan muhalefetin Türkiye’de sorunların çözümüne katkı sağlaması mümkün değil. Kaldı ki Kürt meselesini diğer meselelerden ayrıştırma şansınız yoktur. Son 40 yıla bakın aynı senaryolarla karşılaşıyorsunuz. Ve bundan ısrar edilmesinin kimseye faydası olmayacak” diye belirtti. 

‘SEÇİME ODAKLANMIŞLAR’

İngiltere’nin Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun yaptıkları ziyarete denk geldiğine dikkati çeken Temelli, bu kararın Ortadoğu’da süren savaşı derinleştireceğini hatırlattı. İngiltere’nin Türkiye’de yapılacak olan seçimleri yakından takip ettiğini aktaran Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de olası seçimlere yoğunlaşmış durumdalar. Seçim sonuçlarını hesaplamaya başlamışlar. Çünkü Türkiye’deki seçimler Türkiye Avrupa ilişkileri açısından önemli. Çünkü Türkiye’deki istikrar Avrupa açısından Ukrayna meselesi, enerji meselesi ve mülteci meselesi varken çok çok kritik. Bu üç meselede Avrupa’nın beklentilerini karşılayacak olan yine Türkiye o yüzden Türkiye’nin istikrara kavuşması başlıca meselelerden biri. Öncelikli tercihleri Türkiye’de istikrarın başlamasıdır.

İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ İSTENİYOR

Yaptığımız birçok temasta şunu da gözlemledik; Erdoğan’la yani bu gidişatla ne bölgede ne de Türkiye’de bir istikrar oluşabilmesinin ortadan kalktığını artık çok net onlarda tespit ediyorlar. Çünkü bütün istikrarlardan uzaklaşmış öyle bir AKP iktidarı var ki; Merkez Bankası’nın aldığı karar bile aslında bu gidişatın nasıl bir felakete sürüklenmekte olduğumuzu bir kez daha teyit etti. Bunun için hem siyasi hem ekonomik açıdan gözlemler yapıyorlar. Beklenti ne diye sorarsanız, tamamen iktidarın değişmesi yönde. Yeni gelecek olan iktidarın bölgeye dönük istikrarı sağlayacağı yönde bir beklenti var. Bunun için iktidara gelecek olan muhalefetin bu anlamda kuracağı söz önemli. Onun için bizlerin yani tüm muhalefet partilerinin Kürt meselesinin çözümü için ne söylediğimiz, Ortadoğu için ne söylediğimiz, Türkiye -Başur ilişkilerimiz ne, İran ve Şam’a dönük söylemlerimiz ne gibi çok büyük değerlendirmeler yapılıyor. Bütün bu konuştuğumuz bölgede Kürtler ve Kürdistan var. Bu konuda çözüme nasıl yaklaştığımız çok önemli.

Biz Avrupa’nın aklıyla düşünmek zorunda değiliz. Avrupa sonuç itibariyle oryantalist. Bize bir rol veriyor ve kendi çıkarlarının peşinde koşuyor. Mülteci sorunundan kaçmak istiyor, enerji meselesini halletmek istiyor. Yani savaş onun için karlı bir alan olarak bakıyor. Erdoğan’da zaten buna oynuyor. Erdoğan, ‘Gelin hep beraber Ortadoğu’yu birlikte sömürelim ama benim özerkliğime müdahale etmeyin’ pazarlığını yürütüyor.”

SAVAŞ KARŞITI BİR DÖNEM

Ortadoğu’da savaşı derinleştirmek isteyen İngiltere hükümetine muhalefetin çok büyük bir tepkisinin olduğunu söyleyen Temelli, özellikle Erdoğan’ın Rojava’ya saldırı planına karşı da bir tepki olduğunu kaydetti. İleriki süreçte hem İngiltere’de hem de Avrupa’da güçlü bir savaş karşıtı muhalefetin yükseleceği beklentilerinin olduğunu sözlerine ekleyen Temelli, “NATO’ya karşı, Putin’e karşı ve Erdoğan’a karşı topyekün bir savaş aklına karşı bir muhalefetin yükselme dönemi bizi bekliyor” dedi.  

‘AKP KAYBEDECEK’

Erdoğan’ın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehditlerini de değerlendiren Temelli, “Bu iktidar ayakta kalabilmek uğruna elindeki yegane seçenek olan savaş ve bu savaşa bağlı olarak her alanda toplumu şiddet sarmalına sokabilir. Ama beklentilerini karşılayabilecek hiçbir sonuç alamayacak çünkü daha önce de denedi. Bu yolla kat edebilecek bir yol kalmadı. Bu yolla seçimleri kazanmaya çalışacak. İktidar son seçimlerini hileyle, hurdayla, baskıyla ve oylarla oynayarak meşruiyetinin olmadığı bir iktidarını topluma dayatıyor. Seçimleri kazanmak uğruna sürekli savaş çıkartan bir iktidarla karşı karşıyayız. 2014 ‘Çöktürme Planı’ndan bugüne kadar bu planda ısrar ede ede bugün artık ülke çökmüş durumda. İnsanların dayanma gücü kalmadı. Seçimleri kazanmak için dış politikada yürüttü savaş politikaları iktidara yolun sonunu gösteriyor. Seçim ne zaman olursa olsun kaybedecekler” dedi.

‘ERDOĞAN’I VE SAVAŞI DURDURALIM’

Temelli, sözlerini muhalefete şu çağrıları yaparak tamamladı: “Savaşa karşı muhalefeti hep beraber örgütleyip, güçlü bir direnişi hayata geçirmek zorundayız. Savaşı ve Erdoğan’ı durdurmalıyız. Bunun için bütün enerjimizi kullanmalıyız. Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Bu kritik dönemde hepimizin ciddi sorumlulukları var.”