VAN- Van’da düzenlenen 1 Mayıs mitinginde konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Ortadoğu ve Türkiye’de demokrasinin inşa edilmesinin yolu İmralı’dan geçiyor. Bu nedenle tecridi kıracağız ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız” dedi.

Van’da düzenlenen 1 Mayıs mitingi tüm coşkusuyla devam ediyor. Mitinginde KESK MYK Üyesi Şenol Köksal ve HDP Van Milletvekili Sezai Temelli konuştu.

‘BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ’

KESK MYK Üyesi Şenol Köksal, savaşların alevlerinin en çok emekçileri yaktığını söyleyerek, “Kürt sorunu çözümsüz kılınarak rant elde edilmek ve iktidarlarını kalıcı kılmak istiyorlar. İktidar ötekilerin tümünü hedef haline getirip yok sayıyorlar. İktidar karanlık bir geleceğin parçalarını düşüyor. Savaş, sömürü, açlık ve diğer tüm sorunların temel kaynağı emperyalizmdir. Bu bozuk düzen böyle gitmez. Tek adam rejimin gitmesi mutlu bir azınlık dışında herkesin ortak talebidir. Demokrasi ve laikliğin hakim olduğu bir dünyayı birleşerek yaratacağız. Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunların çözüldüğü, cezaevleri yerine okulların yapıldığı, kadına yönelik şiddet ve tecavüzün son bulduğu bir düzen istiyoruz. Bu düzeni birleşerek değiştireceğiz. Bu ülkeyi yeniden inşa etme gücümüz var” diye konuştu.

‘YOKSULLUĞUN NEDENİ TALAN DÜZENİDİR’

Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, sömürü ve savaş düzenine itirazları olduğunu belirterek, “İtiraz etmeye ve direnmeye devam edeceğiz. Bizi yıldırmaya çalışanlar bize karşı her gün şiddetle üzerimize gelenler, asla yolumuzdan dönmeyiz ve baş eğmeyiz. Üçüncü yolun yolcuları bugün 1 Mayıs meydanlarındalar. Bugün birlik olma günüdür. Kadınların, emekçilerin yan yana gelme günüdür. Birlik olamazsak bu düzen bizi parçalayarak ayakta durur. Kim bugün bu birliğin karşısında ve yanımızda yer almıyorsa bu günahın vebali onların boynunadır. Özgürlük ve eşitlik için bu karanlık düzeni hep birlikte parçalayacağız. Bugün kadınlar yoksul, açlık sınırı altında yaşıyorlar. Bugün çocuklarımız, emekçilerimiz yoksul. Bu yoksulluğun nedeni işte bu talan düzenidir. Yediğiniz her lokma bizim aşımızdan çaldığınızdır. Yediğiniz her lokmanın hesabını size soracağız, burnunuzdan fitil fitil getireceğiz” dedi.

‘EN FAZLA KÜRTLER SÖMÜRÜLÜYOR’

Kürt ve Türk emekçilerinin birlik olma zamanı olduğunu söyleyen Temelli, “Kürtler bugün Türkiye’de en fazla sömürülendir. Bu ülkede gençlerin umudunu yok ettiler. İktidar bu ülkenin onurunu ayaklar altına alıyor. Bu halk onurunu kimsenin ayağının altına almaz, bunu yapmak isteyenleri ezer geçer. Bu düzen savaş ve şiddet düzenidir. Kendi bekalarını tüm insanların bekası gibi gösteriyor. Bu düzen değişecek ve bu iktidar yıkılacak. Halklar kendi bekasını kendileri inşa edecek. Bu savaş düzenine hep birlikte son vereceğiz. Newroz’da olduğu gibi 1 Mayıs’ta da yan yana gelenler sömürü düzenine son vermek istiyor. Bu karanlık savaştan besleniyor. Ukrayna’da barış havarisi kesilenler her gün Kürtleri bombalıyor. Kürt düşmanlığı ve bu savaşa son verin. Bunun yolu savaşa karşı çıkmaktan geçiyor. Kim savaşa karşı çıkmıyorsa bu düzenin çarkına su taşır. Biz bu çarka çomak sokmayı çok iyi biliriz. Bu düzeni ve zulmü görmeyenler bize demokrasiden söz etmesin” diye konuştu.

‘ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ’

Savaşın zulüm olduğunu söyleyen Temelli, “Kürt halktı, emekçilere ve kadınlara sesleniyoruz; bu sömürü düzenine ve savaşa karşı yan yana gelelim. Bunların bize vereceği hiçbir şey kalmamıştır. Bu düzeni restore etmeye çalışanlara sesleniyoruz; bu köhne düzeniniz yıkılıyor. Bunun yerine yepyeni bir düzeni inşa edecek olanlar bizleriz. Çare biziz, çözüm biziz, hepimiziz. Bu iktidarı yıkma ve demokrasiyi inşa etme zamanıdır. Demokratik ulus anlayışımızla geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; savaşa hayır! Ortadoğu ve Türkiye’de demokrasinin inşa edilmesinin yolu İmralı’dan geçiyor. Bu nedenle tecridi kıracağız ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız. Bir çözümü olan özgür olmalıdır. Çözümü olmayanların dayattığı bu tecridi kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde bu kadar tecrit var ve bu kadar siyasetçi tutsaksa bunun tek nedeni tecrittir. Tecridi kırmadan bu düşmanca düzen son bulmaz. Bunu biliyorlar ve bunu bildikleri için tüm ülkeyi tektipleştiriyorlar” diye konuştu.