‘Timok’taki işkencenin sorumluları hesap vermeli’

‘Timok’taki işkencenin sorumluları hesap vermeli’
Yayınlama: 07.04.2022

Timok köyünde yaşanan işkencenin, mağdurlardan biri olan Yahya Karabaş’ın anlatım ve fotoğraflarıyla iddia olmaktan çıktığını söyleyen İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti. 

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timok (Gömüşörgü) Köyü’nde yaşanan işkence olayı, Türkiye’de uzun süredir kendisini fütursuzca gösteren kolluk şiddetinin son örneği oldu. 31 Mart günü yaşanan olayda, Gümüşörgü Jandarma Karakolu’na bağlı askerler, baskın yaptıkları köyde başlarına çuval geçirilerek gözaltına aldıkları yurttaşlara 4 gün boyunca karakolda işkence yaptı. Köylüler, serbest kaldıktan sonra maruz kaldıkları işkenceye dair darp raporu almak istediklerinde de yine hukuksuzluk ve tehditle karşılaştı. Askeri yetkililer, darp raporu almalarının önüne geçtikleri yurttaşları ‘köyünüzü de sizi de yakarız’ diye tehdit ederek yaşanan olayın üstünü örtme çabası içerisine girdi.

Fakat işkenceye maruz kalan köylülerden biri olan Yahya Karabaş’ın bir gözü kan çanağına dönmüş haldeki fotoğrafı ile yaşadıklarına dair ajansımızca servis edilen haber, yapılan işkencenin en somut göstergesi haline gelip kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

KÖYE GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAĞI

İşkence gören köylülerle görüşmek üzere köye gitmek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın da aralarında bulunduğu bir heyete, Batman Valiliği’nce alınan yasak kararı gerekçe gösterilerek askerlerce izin verilmedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, bölgede devam ettiği ileri sürülen askeri operasyon gerekçesiyle alınan 7 günlük yasak kararı ile köylülere dönük zulmün devam ettirildiğini ifade etti.

ÇEKİNDİKLERİ İÇİN BAŞVURAMADILAR

Yasak kararı ile köylülere yönelik işkencenin araştırılmasının önünün kesilmeye çalışıldığı söyleyen Yıldız, gözaltında işkence görenlerin sayısı 15 olmasına rağmen derneklerine şu ana kadar 1 kişinin başvurabildiğini paylaştı. Yıldız, “Diğerleri çekindikleri için başvuramadılar. Çünkü köy halen ablukada, karakol köylerinin bitişiğinde. Köylüler her an saldırıya uğrayabilirler” diye konuştu.

‘SORUMLULAR HESAP VERMELİ’

Yıldız, işkence mağdurların Yahya Karabaş’ın anlatımları, kan çanağına dönmüş gözleri ve yüzündeki darp izlerinin olayı “iddia” olmaktan çıkardığını da vurguladı. Yıldız, “İşkence sabittir. Bu da suçun oluştuğunun bir kanıtıdır. Failler operasyona katılan jandarma yetkilileridir. İlgili raporu vermeyen doktorlardır. Olayın bağımsız bir şekilde araştırılması gerekiyor. Sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerekiyor. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağız” diye belirtti.

KÖY ABLUKADA

Yine olayın yaşandığı köyün 29 Mart’tan bu yana abluka altında olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Köyün ablukaya alınması ile birlikte dışarı ile iletişimleri kesilerek köye giriş çıkış yasağı konuldu. Bu tarihten itibaren hukuksuzluk zinciri başlamış oldu. 31 Mart günü ise sabah saatlerinde köylülere dönük saldırı başlatılmış. Sonrasında yaşananlar Karabaş’ın anlatımları ile gün yüzüne çıktı. Tüm bunlar ortadayken şimdi de operasyon bahanesiyle 7 günlük yasak kararı alınmış durumda” ifadelerini kullandı.

CEZASIZLIK POLİTİKASI!

Yaşanan işkencenin, faili kolluk birimleri olan vakalarda karşılaşılan “cezasızlık politikası”nın bir örneği olduğunu dile getiren Yıldız, “Neredeyse tüm gözaltı işlemlerinde işkence ortaya çıkıyor. İşkence olağan bir hal almış durumda. Gözaltına alınan kişiler ilk olarak kaba dayaktan geçiliyor, daha sonra ifadeleri alınıyor. Savcılar, işkence suçu işleyen kişilere yaptırım uygulamadığı için bunun önü kesilemiyor” diye konuştu.

Bu halin uzun bir süredir devam ettiğinin altını çizen Yıldız, şöyle devam etti: “İşkence olaylarına ilişkin İHD şubelerine çok sayıda başvuru oluyor. Hukuki gözaltı işleyişine göre, gözaltının olabilmesi için kaçma şüphesi olması gerekiyor. Daha sonraki adım, telefon ile aranıp bilgi verilmesidir. Sonraki aşama ise gözaltı kararının çıkarılmasıdır. O da aranan kişinin evine gidilip, haber verilmesiyle oluyor. Ancak Batman başta olmak üzere birçok kentte gözaltı işkence aracı olmuş durumda. İşkence yapmak isteyen kolluk, gözaltı gerçekleştiriyor. Tüm gözaltılar hukuksuz bir şekilde işkence ile sonuçlanıyor” dedi.

MAĞDURLARA SESLENDİ

İHD Şube Eşbaşkanı Yıldız, çekindikleri için şimdiye dek başvuru yapamamış olsalar da faillerden hesap sorulup benzer olayların yaşanmasının önüne geçmek için işkenceye maruz kalan diğer mağdurlara derneklerine başvurmaları konusunda çağrıda bulundu.

MA / Fethi Balaman

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.