TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a 30 yıl hapis cezası

TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a 30 yıl hapis cezası
Yayınlama: 20.10.2021

Mahkemenin adil savunma hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle savunma yapmayı reddeden TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a “örgüt üyeliği”nden 2 kez olmak üzere toplam 30 yıl hapis cezası verildi. 

Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’nın “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gökkan ve avukatları Berfin Gökkan, Özüm Vurgun ve Muharrem Şahin duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, TJA, Rosa Kadın Derneği üye ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) vekilleri Remziye Tosun ve Nuran İmir ile birçok kadın izledi.

Gökkan duruşma salonuna getirilirken, zafer işaretiyle salondakileri selamladı. İddia makamı, bir önceki duruşmada Gökkan’ın 2 kez “örgüt üyesi olmak” ve bir kez de “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla ayrı ayrı hapis cezasıyla cezalandırılmasını istemiyle verdiği mütalaasını tekrarlayarak, tutukluluk halinin devamını talep etti.  

GÖKKAN SAVUNMA YAPMADI

Kürtçe konuşması tercüman aracılığıyla Türkçeye çevrilen Gökkan, savunma yapmayacağını belirterek, “Ben Ayşe Gökkan, TJA dönem sözcüsüyüm. Ben TJA’yı toprağa düşen, havaya düşen, suya düşen cemre gibi değerlendiriyorum. Bu cemreyi bugün İran’da, Afganistan’da, Kürdistan’da, Meksika’da ilerlemiş bir cemre olarak değerlendiriyorum. Bu mahkemede ilk günden beri adil savunma hakkım ihlal edilmiştir. Kadın avukatlarım, baro başkanımız ve bütün avukatlara karşı da hak ihlalleri yapılmıştır. 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve heyeti bu saldırıyı bütün dünyaya karşı yapmıştır. Bu sebeple yapabileceğim bir savunma yoktur. Kadın, yaşam, özgürlük dünyaya düşen cemredir. Yapılan saldırıları kınıyorum ve destek olan herkese teşekkür ediyorum. Bu mahkemede yapacağım herhangi bir savunma yoktur” dedi. 
 
Gökkan’ın avukatı Berfin Gökkan, bir önceki duruşmada, mahkeme başkanın talimatıyla avukatların polis tarafından darp edilerek salondan çıkarıldığını hatırlatarak, “Müvekkilimiz 9 celsedir adil tarafsız bir mahkeme huzurunda yargılanmamaktadır. Biz bu nedenle esas hakkında savunma yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU BİR KUMPASTIR’

Avukat Özüm Vurgun da geçen duruşmada avukatların dışarı atılmasını hatırlatarak, “Biz bir kumpasla karşı karşıyayız. 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gizli tanık beyanı alınmıştır. Tanık beyanı zaten yalandır. Bunun bu şekle çevrilmesi, bunun bu dosyaya, müvekkilimiz ile özdeşleştirilme haline getirilmek istenmektedir. Yargı mensuplarınca kumpas yapılmıştır. Bu bir kumpastır. Reddettiğimiz mahkeme heyetine karşı savunma yapmayacağımızı belirtmek istiyoruz” diye belirtti.
 
Avukat Muharrem Şahin ise savuma yapmayacaklarını, savunma haklarını daha sonraki mahkeme süreçlerinde kullanacaklarını ifade etti. 

30 YIL HAPİS CEZASI

Mahkeme, Gökkan’ın alt sınırdan uzaklaşarak “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 12 yıl, yine “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay, “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasından 7 yıl 6 ay, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 3 yıl hapis cezası verildi.

Gökkan’a toplamda 30 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, Gökkan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Duvar

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.